“Όχι φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας”, λέει ο Γεωργαντάς-Τι γίνεται με το θέμα στον Δήμο μας;

“Όχι φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας”, λέει ο Γεωργαντάς-Τι γίνεται με το θέμα στον Δήμο μας;

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε, προ ημερών, σε αντιπροσωπεία παραγωγών η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, χωρίς να του τεθεί καν ζήτημα, ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε το θέμα των φωτοβολταϊκών και πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

«Τα φωτοβολταϊκά 500άρια KW δεν είναι αγροτική δραστηριότητα, αλλά επιχειρηματική και ήταν λάθος. Έπρεπε να πάμε σε μια προσέγγιση με διαδικασίες fast truck για φωτοβολταϊκά σε πομώνες και στους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην άρδευση. Επίσης δεν γίνεται να δίνονται γαίες μέσης και υψηλής παραγωγικότητας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, την ώρα που ψάχνουμε να βρούμε στάρι», φέρεται να είπε ο υπουργός.

Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και στην περιοχή μας με την πρόθεση της νυν διοίκησης να δημιουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα και μάλιστα αποτέλεσε και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή με τον Δημήτρη Καπλάνη, μετά από ανάρτηση του τελευταίου. Μάλιστα στο θέμα τοποθετήθηκε (υπέρ του Καπλάνη) και ο Θόδωρος Τζέκος.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μέχρι το 2019 σε γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορευόταν η τοποθέτηση φωτοβολταϊκων. Ομως από το 2020 ο νόμος άλλαξε και πλέον προβλέπεται η εγκατάστασή τους, κατά περίπτωση και έως 1 MW.

Τι σημαίνει όμως ένα μεγαβάτ;

Για να καταλάβουμε τι είναι αυτή η μονάδα μέτρησης και οι διαστάσεις της, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική μονάδα: τα watt. Το watt είναι η μονάδα μέτρησης για την ηλεκτρική ενέργεια στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων. Μια μονάδα watt ισοδυναμεί με την παραγωγή 1 joule ανά δευτερόλεπτο (1J/s) και είναι υπεύθυνη για τη μέτρηση της ταχύτητας μετατροπής ενέργειας.

Μόλις η ιδέα είναι ξεκάθαρη, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το βάρος σε αυτές τις μονάδες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε σε μέτρα και χιλιόμετρα ή σε λίτρα και χιλιόλιτρα. Επομένως, ένα μεγαβάτ είναι μια μονάδα ισχύος που ισοδυναμεί με ένα εκατομμύριο βατ. Μια μεγαβατώρα είναι μονάδα μέτρησης, και παρόλο που είναι η μονάδα που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση τιμών στη χονδρική αγορά, δεν είναι η ίδια μονάδα που εμφανίζεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι θα γίνει, λοιπόν και τι θα επιλέξει η διοίκηση για το θέμα της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, πορεία που φαίνεται να έχει δρομολογήσει; Που θα τα τοποθετήσει και ποιοι θα αναλάβουν το έργο;

Μετά απο τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο κ. Τσαμασλής δεσμεύτηκε δημοσίως πως το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο:

“Και βέβαια θα γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, από την ημέρα της εξαγγελίας δεν συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση θα γίνει Αναλυτική συζήτηση”, τόνισε.

Για να δούμε…

Αφήστε μια απάντηση