«Όλα για τη Ζωή μας»: Η σχέση πατέρα – γιου (BINTEO)

«Όλα για τη Ζωή μας»: Η σχέση πατέρα – γιου (BINTEO)

Ο ηθοποιός Νίκος Κουρής και ο ψυχολόγος Δημήτρης Σταράκης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ιδιαίτερη σχέση του πατέρα με τον γιο του και πώς οφείλουν να διαμορφώνονται οι ισορροπίες μεταξύ τους.

Ο Νίκος Κουρής μίλησε για τη σχέση του με τον γιο του.

«Είμαστε φιλαράκια ακόμα με τον γιο μου. Δεν είναι φιλική η σχέση, «παίζουμε» αυτόν τον ρόλο, είναι το παιδί μου και είμαι ο πατέρας του», είπε αρχικά.

«Όλος ο ελεύθερος χρόνος που έχω είναι για τον γιο μου. Ο χρόνος δεν φτάνει ποτέ. Το «ποιοτικό» είναι ένα στοιχείο που κανείς χρειάζεται να αναπτύξει. Οτιδήποτε κάνεις με το παιδί σου πρέπει να είναι ποιοτικό. Ακόμα και τα 3 λεπτά που θα το πας στο σχολείο», συμπλήρωσε ο ηθοποιός.

Ο κ Σταράκης επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ της «ιδιόμορφης» αυτής σχέσης.

«Ο κύριος Κουρής έχει «πιάσει το νόημα». Χρησιμοποίησε μάλιστα την λέξη «και». Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι στη σχέση πατέρα γιου μπορούμε να διαμορφώσιμε μία σχέση επικοινωνίας χωρίς να ξεχνάμε ότι είμαστε σαν φίλοι. Αυτό γιατί, αναπόδραστα, κάποια στιγμή ο γιος θα ανοίξει τα φτερά του προς τα έξω, με αποτέλεσμα να φύγει από την πατρική προστασία και αυτό ο πατέρας θα πρέπει να το αντέξει», σχολίασε αρχικά ο κ. Σταράκης.

«Ο άνθρωπος από την βρεφική του ηλικία, μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του μέσω της μίμησης. Βλέπει ποια είναι η χαρά και ποια η λύπη. Άρα προχωρώντας τη ζωή του, χρειάζεται να δημιουργεί ο ίδιος πρότυπα. Άρα ο πατρικός ρόλος, χρειάζεται ως πρότυπο. Σε μία εποχή αστάθειας, όπως είναι η δική μας, και το αντρικό πρότυπο και το πατρικό είναι δυναμικό. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία ότι ο πατέρας αναγνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος. Παρατηρεί τον εαυτό του, μαθαίνει μέσα από τον γιο του ότι κανείς δεν πρέπει να είναι τέλειος», πρόσθεσε.

«Ο πατέρας όπως και η μητέρα χρειάζεται να είναι στοιχειωδώς καλός γονέας. Όταν ένας πατέρας θα δείξει στο παιδί του ότι «εγώ θα κάνω αυτό που μπορώ», όσο μπορώ και μπορεί να του το εκφράσει τότε το παιδί αρχίζει και έχει εμπιστοσύνη ότι ο πατέρας θα κάνει το καλύτερο για εκείνο», είπε κλείνοντας ο κ. Σταράκης.

Αφήστε μια απάντηση