Στον “αέρα” ο αντιδήμαρχος Αδαμίδης, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηβαλάση

Στον “αέρα” ο αντιδήμαρχος Αδαμίδης, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηβαλάση

Ενα πολύ σοβαρό θέμα φέρνει στην επιφάνεια με ανάρτησή του, ο επικεφαλής της “Δράσης Πολιτών”, Γιώργος Χατζηβαλάσης. Αφορά το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο ορισμός αντιδημάρχων από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, κάτι που “ακουμπά” άμεσα τον σημερινό αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Σπύρο Αδαμίδη ο οποίος δεν προέρχεται από την παράταξη Τσαμασλή.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Χατζηβαλάση:

“Στον «αέρα» ο διορισμός αντιδημάρχων από ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων της χώρας επιφέρει η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει ως αντισυνταγματική την ανάδειξη ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στη θέση των αντιδημάρχων, βάσει των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4623/09.08.2019 (νόμος Θεοδωρικάκου), στο νόμο 4555/2018 (πρόγραμμα Κλεισθένης).
Το Γ τμήμα του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή των κυβερνητικών μεταβολών στον νόμο 4555/2018, ο οποίος απαγορεύει τον ορισμό αντιδημάρχων από δημοτικούς συμβούλους που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη τους. Όπως αναφέρει το άρθρο 68 «αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός».
Ωστόσο η κυβέρνηση, θέλοντας να επαναφέρει το «δημαρχοκεντρικό σύστημα», προχώρησε σε τροποποιήσεις, καταπατώντας κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου.
Το ΣτΕ, σε πρώτο βαθμό, έκρινε ότι δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ η διάταξη του νόμου Θεοδωρικάκου, με την οποία άλλαζε ο αρχικός νόμος καθώς είναι αντισυνταγματική. Μετά από αυτό, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου και η σχετική απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών, πιθανόν στο τέλος της άνοιξης.
Τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στο χώρο των ΟΤΑ είναι πολλά, γιατί αν τελικά εκδοθεί η σχετική απόφαση, θα βρεθούν εκτεθειμένοι αρκετοί δήμοι της χώρας, όπως και ο δικός μας καθώς πρόσφατα ορίστηκε αντιδήμαρχος ο Σπύρος Αδαμίδης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης Μαυρομάτη, με την οποία εκλέχτηκε και στη συνέχεια αποχώρησε.
Σε περίπτωση που τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τελεσίδικα ότι οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου είναι αντισυνταγματικές, ενδεχομένως να τεθεί θέμα εγκυρότητας και των αποφάσεων των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και συνολικά οι αποφάσεις ή η λειτουργία των διοικήσεων των δήμων, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους ανεξάρτητους αντιδημάρχους.
Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο για ακόμα χειρότερα προβλήματα, αφού οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου φέρεται να είναι προβληματικές και σε άλλα σημεία τους, όπως στο θέμα της συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής”.

Αφήστε μια απάντηση