Ο Θανάσης Γλαβίνας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ο Θανάσης Γλαβίνας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Θανάση Γλαβίνα ο οποίος είναι και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος.

“Τις δύο προηγούμενες μέρες σε Ελλάδα και Γερμανία είχα την τιμή να συμμετέχω σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με κοινή θεματική: “Το μέλλον της ΕΕ υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης”.

Κοινός παρανομαστής και των δύο ότι οι πολίτες των κρατών μελών εύλογα ανησυχούν και αναζητούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής. Η ενεργός συμμετοχής τους θα δώσει τη μεγάλη ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση ώστε να μη μείνει η Ευρώπη ουραγός των εξελίξεων.

➡️Σημεία της τοποθέτησης μου το συνέδριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουνίου το Ινστιτούτο Διαφάνειας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και η Ένωση Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θέμα «Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μικροσκόπιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης»:

➡️Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μία μοναδική σε σύλληψη και αποτελεσματικότητα ιδέα που στην πορεία της εξέλιξης της αλλάζει διαρκώς, περνά μεγάλες κρίσεις και προσπαθεί να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα. Οι πολίτες της εύλογα ανησυχούν και ζητούν απαντήσεις στα σύγχρονα ζητήματα που τους προβληματίζουν: την κλιματική αλλαγή, την εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ένωση, την άμυνα και την ασφάλεια, την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κ.α

➡️Χιλιάδες πολίτες τους τελευταίους 12 μήνες από όλη την ήπειρο, συζήτησαν τις ιδέες τους, τις ανησυχίες τους για την Ευρώπη και έκαναν επίσης προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία, στην πορεία απέκτησε μία δυναμική, όχι την ενδεδειγμένη αλλά ικανή να παράξει αποτελέσματα και να εξάγει συμπεράσματα χρήσιμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η σύμπραξη των πολιτών στη διαδικασία συμμετοχής διαβούλευσης αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό παράγοντα. Πάνω σε αυτή τη συμμετοχή και τα συμπεράσματα των πολιτών οφείλουμε να δουλέψουμε και πετύχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε βασικές πολιτικές της ΕΕ.

➡️Η ΕΕ είναι δεδομένο ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση για να επιβιώσει σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με νέα μεγάλα προβλήματα όπως έδειξε η προσφυγική κρίση, η πανδημική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και να μην ξεχνάμε την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την Ένωση τα προηγούμενα χρόνια. Ζούμε ενδεχομένως μετά την τελευταία αναθεώρηση των Συνθηκών σε ένα νέο κόσμο, πολύ διαφοροποιημένο σε σχέση με την πρότερη κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί, σε σχέση με το παρελθόν, οι ολιγωρίες και η αναποφασιστικότητα θα μας κοστίσουν πολύ ακριβά. Η ΕΕ θα κριθεί πάνω στο κομμάτι, αυτό, πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις, τόσο τις τωρινές όσο και τις μελλοντικές που είναι δεδομένα ότι θα προκύψουν, απαιτείται ως εκ τούτου προληπτική δράση για να μη μείνει η Ευρώπη ακόμη μία φορά ουραγός των εξελίξεων να προσπαθεί να προλάβει τις αρνητικές συνέπειες των κρίσεων πληρώνοντας κάθε φορά βαρύ κόστος. Χρειάζονται εργαλεία που θα αντιμετωπίζουν τις διακρατικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ψηφιοποίησης, της άμυνας, της φορολογίας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και των γεωπολιτικών κινδύνων.

➡️Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης απευθύνουν έκκληση για βαθύτερη πολιτική ένωση, για απλοποίηση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ, για μεγαλύτερη διαφωνία και λογοδοσία κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έναν νέο συλλογισμό πάνω στις αρμοδιότητες της ΕΕ. Στη διαδικασία αυτή απαιτείται η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο των οργάνων της ΕΕ αλλά κυρίως όσων αφορούν αυτές οι αλλαγές δηλαδή τους πολίτες της ΕΕ και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών στα οποία αντιπροσωπεύονται εκατομμύρια πολίτες κρατών μελών της ΕΕ. Χρειάζεται άμεσh ενεργοποίηση διαφορετικά θα οδηγηθούμε και πάλι σε μία διαδικασία ξένη προς τους πολίτες, προερχόμενη από τη λεγόμενη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και όχι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες”.

Αφήστε μια απάντηση