Ημερίδα για το Παραλιακό Μέτωπο υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και να τονώσει την τοπική οικονομία, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Πλήθος ομιλητών εστίασε στα οφέλη του έργου, που με ανυπομονησία αναμένουν οι Θεσσαλονικείς. Την αρχή πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσω βιντεοκλήσης.
«Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Στόχος μας είναι η σύνθεση του σχεδίου παρά τις επιμέρους διαφορές. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής της πόλης και θα αποτελέσει την νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος». Ταυτόχρονα, ο κ. Τζιτζικώστας, συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για “την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, παρά τη δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία”, όπως είπε.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη που θα προσφέρει το έργο στην πόλη. «Το γεγονός ότι θα μπει μια τάξη με το Προεδρικό Διάταγμα, θα επιτρέψει σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και τη βιώσιμη κινητικότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Επίσης, η Θεσσαλονίκη θα επωφεληθεί τουριστικά, πολιτιστικά και οικονομικά».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στο τέλος της ομιλίας τους εστίασε στην «αγκαλιά» που θα δώσει η Θεσσαλονίκη στη θάλασσα με την ανάπλαση των 40 χλμ. Του παραλιακού μετώπου. «Δυστυχώς σήμερα δεν το εκμεταλλευόμαστε, ωστόσο θα το ξανά αγκαλιάσουμε σύντομα. Οι εργασίες στα δυτικά του Λιμανιού έχουν ξεκινήσει, όπως και στο να δοθεί ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής αφότου καθαριστεί, για να δοθεί σε χρήση, δημιουργώντας ήπιες μορφές ποδηλατοδρόμων».
Όσον αφορά την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά έθεσε ως στόχο τη συνέχεια και στα 40 χλμ., όπως η διαδρομή από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. «Όλοι μαζί συνεργαζόμενοι μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία του 2030 έτσι όπως την έχουμε ονειρευτεί».
Στην συνέχεια της ημερίδας την σκυτάλη «πήρε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, ευχαριστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία να συζητήσει το συγκεκριμένο έργο. «Στόχος μας είναι όταν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα να βαδίζουμε σε ασφαλή μονοπάτια και η μελέτη του σχεδίου να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τοπόσημων».
Να τονιστεί ότι το έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, θα εκτείνεται στα όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.
Η δημιουργία μιας συνεχόμενης παράκτιας ζώνης και η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία χωρών αναψυχής θα αναδείξει την μεγάλη εικόνα του έργου σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια.
Επιπροσθέτως, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ως τις αρχές του 2023 αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την υλοποίηση του Σχεδίου. (Ε.Π.Σ.).
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που έχει προχωρήσει και στη φάση της κατασκευής, το Χωρικό Σχέδιο που υπάρχει για τη ΔΕΘ, του γήπεδο του ΠΑΟΚ και φυσικά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
«Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του δήμου Θεσσαλονίκης, παράλληλα με το δικό μας Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Σήμερα συζητάμε για την προοπτική ενός ενιαίου σχεδιασμού με στόχο η πόλη να γίνει πόλος έλξης, ανάπτυξης και προοπτικής. Θέλουμε να έχουμε success story και γι’ αυτό προχωρούν και αλλά έργα στην πόλη, όπως η επέκταση του ντεκ της Νέας Παραλίας. Επίσης, αυτές τις μέρες θα παραδοθεί η μελέτη για την Πλατεία Ελευθερίας και κατά ποσό είναι εφικτή η δημιουργία υπογείου πάρκινγκ».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αποκτήσει η πόλη ένα ενιαίο μέτωπο 40 χλμ. που θα είναι προσβάσιμο από παντού. «Η Θεσσαλονίκη γνώρισε τα τελευταία χρόνια μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη, όποτε οι πολίτες πρέπει να χαρούν το συγκεκριμένο έργο. Φυσικά, δεν είναι μόνο η αισθητική αναβάθμιση, αλλά και η τόνωση της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη διεθνώς και με τη συνεργασία όλων των φορέων, αυτό θα γίνει πραγματικότητα», ενώ έκλεισε την ομιλία του για τη δημιουργία μιας Θεσσαλονίκης ή «Νύμφης του Θερμαϊκού» που θα είναι ακόμη περισσότερο φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες.
Τι είπαν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης για το έργο
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη του Τουρισμού. «Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ανάπτυξη και στον τουρισμό. Με αύξηση των επισκεπτών οι τουριστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αισιοδοξούμε ότι θα βγούμε από τον “πάγο” των τελευταίων δυο χρόνων”, τόνισε.
Τι συζήτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα
Πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θέτοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της πόλης.
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε αρκετές φορές την επιθυμία, να αναγνωριστεί η πόλη ακόμη παραπάνω διεθνώς. «Μέσα από αυτόν τον διάλογο θέλουμε να βελτιώσουμε την πρόταση και να αναπτύξουμε ακόμη παραπάνω τις ιδέες που μπορεί να προκύψουν για το έργο. Θέλουμε η πόλη να ανοίξει προς τα Βαλκάνια και για αυτό είπαμε ναι, ώστε να προχωρήσει ακόμη πιο εύκολα αυτή η προσπάθεια».
Τέλος, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, μίλησε για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης. «Το παραλιακό μέτωπο είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και πρέπει να γίνει στόχος ανάπτυξης και τουριστικής αναβάθμισης. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί σε μια πύλη εισόδου και εξόδου. Επίσης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα συμβάλει στη δημιουργία νέας μητροπολιτικής ταυτότητας, με αποτέλεσμα να αποτελέσει μεγάλο κομμάτι του νέου brand name της πόλης».
Στην ημερίδα μίλησαν οι: Αθανάσιος Νικολόπουλος γγ ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος ΟΒΣΘ, Γιώργος Τσακούμης ΤΕΕ ΤΚΜ, Ρένα Κλαμπατσέα αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελισάβετ Θωίδου καθηγήτρια τμήματος μηχανικών χωροταξίας και ανάπτυξης ΑΠΘ, ρηγόρης Ζαρωτιάδης αναπληρωτής καθηγητής τμήμα οικονομικών επιστημών κοσμήτορας σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών ΑΠΘ, Χρήστος Γιαννούλης βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Θανάσης Παππάς αρχιτέκτων πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Νίκος Μπελαβίλας καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος, Γωγώ Κωτίδου πολιτικός μηχανικός πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, Σάσα Λαδά αρχιτέκτων ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόδρομος νικηφορίδης αρχιτέκτων εκπρόσωπος του συλλόγου οι φίλοι της νέας παραλίας, Γιάννης Κρεστενίτης ομότιμος καθηγητής παράκτιας τεχνικής και ωκεανογραφίας ΑΠΘ, Λάζαρος Κυρίζογλου δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Γιάννης Ιωαννίδης δήμαρχος Δέλτα, Αθήνα Παναγιώτου πρώην πρόεδρος φορέα ΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου, Στράτος Μάνος πολεοδόμος χωροτάκτης εκπρόσωπος του συλλόγου Ελλήνων πολεοδόμων και χωροτακτών ΣΕΠΟΧ, Δήμητρα Δήμητρα Κυριακοπούλου αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων μηχανικών πολεοδομίας χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης / περιφερειακό τμήμα Βόρειας Ελλάδας και Μαρία Ζουρνά αρχιτέκτων μηχανικός παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης εκπρόσωπος της Ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας.
Πηγή: grtimes.gr