Γενικεύεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Γενικεύεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Ο Νετανιάχου άναψε το «πράσινο φως» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Αεροπορία βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή, δημιουργώντας το έδαφος για μια μαζική απάντηση κατά της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ήδη το Σάββατο ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο — αλλά αυτή η δήλωση ήταν ρητορική. Η κίνηση της Κυριακής από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είναι μια επίσημη απόφαση, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κήρυξη πολέμου ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 40 του βασικού νόμου του Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης. Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά οι 13 Βασικοί του Νόμοι έχουν παρόμοια λειτουργία.

Ο Νετανιάχου είπε πριν από τη δήλωση της Κυριακής ότι το Ισραήλ «θα πάρει ισχυρή εκδίκηση» για την επίθεση από Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας που είναι υπεύθυνος για δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε μετά τις επιθέσεις ότι η Χαμάς «άνοιξε τις πύλες της κόλασης». Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους.

«Βάζει πλάτη» η Αμερική -Ακόμα και σήμερα βοήθεια στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ δεν μένουν αμέτοχες και τονίζεται δια στόματος του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη, Άντονι Μπλίνκεν ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ανακοινώσουν πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ ακόμα και σήμερα.

«Εξετάζουμε συγκεκριμένα πρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί. Νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα» δήλωσε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή “State of the Union” του CNN.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η κατεύθυνση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν «να διασφαλίσει ότι παρέχουμε στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από τη Χαμάς».

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στο CNN ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει αναφορές για αγνοούμενους και νεκρούς Αμερικανούς και η διοίκηση «εργάζεται υπερωρίες» για να επαληθεύσει τις πληροφορίες.

Ισραήλ: Εικόνες φρίκης και σοκαριστικές ιστορίες.

Γενικεύεται η σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο κατά της Χαμάς

Απαντώντας στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατευνάζει το Ιράν και ότι το ξεπάγωμα των ιρανικών κεφαλαίων συνέβαλε στην κατάσταση στο Ισραήλ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα από τα μη παγωμένα κεφάλαια που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Έτσι οι άνθρωποι είτε παραπληροφορούνται είτε παραπληροφορούν. Και σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος», δήλωσε σχετικά.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης στον ΟΗΕ από την πλευρά του, πιστεύει ότι υπάρχουν δεκάδες Αμερικανοί υπήκοοι που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου επιβλέπει τους βομβαρδισμούς
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αρχηγείο της Ισραηλινής Αεροπορίας για να επιβλέπει τη συνεχιζόμενη αεροπορική εκστρατεία κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Γάζα το πρωί της Κυριακής, με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι έπληξαν 426 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 10 πύργων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς. Το Ισραήλ είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου για να χτυπήσουν «έναν αριθμό ομάδων τρομοκρατών στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Στη Γάζα, τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 1.990 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 20 νεκρούς και 121 τραυματίες παιδιά, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Ισραηλινός ηγέτης είπε ότι η «πρώτη φάση» της επιχείρησης έληξε με «την καταστροφή της πλειοψηφίας των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο έδαφός μας».

Πηγή: iefimerida.gr
Πηγή φωτό: MEGA

Αφήστε μια απάντηση