Αυξάνονται κατά 3.266 οι οργανικές θέσεις των κληρικών
Ως προσωπική νίκη του Ιερωνύμου χαρακτηρίζεται η διευθέτηση πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της ελληνικής Πολιτείας, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως αυτή την εβδομάδα.
Και πιστώνεται στο πείσμα και τη θέληση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος διαθέτοντας τεράστια πολιτική εμπειρία γνωρίζει πώς να αξιοποιεί στο έπακρον, προς τα συμφέροντα της Εκκλησίας, την πολιτική ζωή του Τόπου.
Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι εκείνοι που μίλησαν για προεκλογικό κυβερνητικό δώρο στην Εκκλησία, ενώ σημαντική μερίδα ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών ομιλούν για συνέχεια του αναχρονιστικού καθεστώτος εξάρτησης Κράτους – Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι οι παρασκηνιακές συζητήσεις είχαν αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και επισπεύτηκαν μετά την απόλυτη στήριξη της επίσημης Εκκλησίας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της τελευταίας διετίας, για τον περιορισμό της πανδημίας και της επιβολής των υγειονομικών περιορισμών.
Η σπουδαιότερη εκκρεμότητα, λοιπόν, που τακτοποιήθηκε αφορά στην αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, από τις 6.000 θέσεις που είναι σήμερα, στις 9.266 συνολικά. Η αύξηση των θέσεων δεν προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς ήδη αμείβονται από το Δημόσιο, απλά «τακτοποιούνται» επιμέρους ζητήματα που γεννιόνταν και αφορούσαν σε εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, τα οποία, όμως, και πάλι χρηματοδοτούσε για πολλές δεκαετίες το κράτος.
Και βέβαια, το σημερινό καθεστώς δεν αποτελεί «ομηρία», αφού ουδέποτε αμφισβητήθηκε το οτιδήποτε μισθολογικά. Συγκεκριμένα, με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945, δίνεται λύση στο πρόβλημα χιλιάδων κληρικών που ενώ είχαν προσληφθεί από το κράτος με τα αντίστοιχα ΦΕΚ, υπηρετούν και αμείβονται κανονικά, αλλά η οργανική τους θέση ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα». Πλέον, με το νέο νόμο στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ για την Εκκλησία της Κρήτης 955 οργανικές θέσεις για τους αντίστοιχους κληρικούς που υπηρετούν σήμερα εκεί. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών, αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος.
Παράλληλα, επιτρέπεται από την Πολιτεία στην Εκκλησία να εκλέγει βοηθούς επισκόπους και πέραν των προβλεπομένων θέσεων που αμείβονται από την Πολιτεία, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το μισθολογικό status των ιερωμένων. Δηλαδή και σε αυτή τη περίπτωση δεν θα προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα, οι επίσκοποι που μπορούσαν να χειροτονηθούν ήταν οι προβλεπόμενοι από τον Καταστατικό Χάρτη και τις σχετικές αποφάσεις.
Αυτοί ήταν οι βοηθοί επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι κάτοχοι ειδικών θέσεων στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, όπως ο εκάστοτε γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ.ά. Πλέον, η Ιερά Σύνοδος θα μπορεί να εκλέγει όσους επισκόπους κρίνει πως χρειάζονται για τις ανάγκες της, όμως εφόσον η θέση για την οποία θα εκλεγούν δεν είναι από τις προβλεπόμενες, τότε δεν θα γίνεται καμία αλλαγή στη μισθοδοτική τους κατάσταση.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ενισχύεται ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος
Πρέπει να σημειωθεί πως η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνει και ένα γενναίο κυβερνητικό «στήριγμα» στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, καθώς την κατανομή των οργανικών θέσεων στις επαρχιακές Μητροπόλεις θα κάνει η 12μελής Ιερά Σύνοδος, η σύνθεση της οποίας ελέγχεται απόλυτα από τον εκάστοτε Προκαθήμενο. Εδώ, μάλιστα, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις είναι «θεσμικές» και όχι «προσωπικές».
Εάν δηλαδή ένας κληρικός θέλει να φύγει από μία Μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μία άλλη, θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον η Μητρόπολη προορισμού του έχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση, αφού φεύγοντας δεν θα μπορεί να πάρει «μαζί του» την οργανική θέση του, αλλοιώνοντας το οργανόγραμμα της κάθε Μητρόπολης. Στην περίπτωση που κάποιοι μητροπολίτες επιθυμούν να προσλάβουν επιπλέον κληρικούς από αυτούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις που θα αντιστοιχούν στις επαρχίες τους, θα μπορούν να το πράττουν προσλαμβάνοντας ιδιωτικά τους κληρικούς αυτούς στη Μητρόπολή τους. Οι κληρικοί δηλαδή αυτοί, θα υπηρετούν μεν όπου επιθυμούν, αλλά εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη οργανική θέση θα αμείβονται απευθείας από τη Μητρόπολη, χωρίς αυτό να επηρεάζει τον τελικό προϋπολογισμό του κράτους.
Ο υπό ψήφιση νόμος του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τους ανωτέρω διακανονισμούς προνοεί και για τις περιπτώσεις σύστασης νέων Μητροπόλεων. Θα συστήνεται κανονικά η θέση νέου μητροπολίτη, μόνο εάν στην περιοχή που θα αποσπαστεί ή συσταθεί νέα θέση θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δομές και προσωπικό. Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τη στιγμή, λοιπόν, που ασκηθεί δίωξη εις βάρος κληρικού για κακουργηματική πράξη ή και για άλλες σοβαρές πράξεις, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία, οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ενδο-οικογενειακή βία και άλλα, ο μισθός του θα μειώνεται αυτόματα στο 50% μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος η μισθοδοσία διακόπτεται πλήρως και η οργανική θέση κενώνεται, ενώ στην περίπτωση που αθωωθεί του επιστρέφονται έντοκα όλα τα χρήματα που θα του έχουν παρακρατηθεί.
Πηγή: vradini.gr