Θα τρώγατε μια μπριζόλα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο; (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα τρώγατε μια μπριζόλα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο; (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα τρώγατε μια μπριζόλα που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο; Θα δοκιμάζατε ένα μπέργκερ δημιουργημένο από επιστήμονες;

Όπως φαίνεται είμαστε πολύ κοντά στο να τρώμε κρέας το οποίο δεν προέρχεται από ζώα αλλά από την ανάπτυξη των κυττάρων τους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το ράντζο του μέλλοντος. Πρόκειται για μια εταιρεία που μπορεί να καλλιεργήσει μεγάλες ποσότητες κρέατος από πραγματικά ζωικά κύτταρα.

Ο Ούμα Βαλέτι, δημιουργός της ιδέας, είναι καρδιολόγος ο οποίος προσπαθούσε να δημιουργήσει καρδιακό ιστό για καρδιοπαθείς και συνειδητοποίησε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να λειτουργήσει για όλα τα είδη κρέατος.

Βρήκε τους κατάλληλους επενδυτές, δημιούργησε τη δίκη του φάρμα και τώρα έχει την έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την πώληση εργαστηριακού κοτόπουλου.

«Χρειάζονται 2 χρόνια για μια αγελάδα να μεγαλώσει και σφαγιαστεί, 1 χρόνος για ένα γουρούνι και 3 μήνες για ένα κοτόπουλο. Μπορούμε να αναπτύξουμε κρέας μέσα σε 2 εβδομάδες. Αγελάδος, κοτόπουλου, χοιρινό, πάπιας, γαλοπούλας, ψαριού. Μπορούν όλα να αναπτυχθούν σε μια περίοδο δύο εβδομάδων».

Η διαδικασία
Το κρέας αναπτύσσεται μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα, χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα.

«Διαλέγεις τα καλύτερης ποιότητας κύτταρα, τη γεύση που ψάχνεις, τα βάζεις μαζί και αναπτύσσεις μόνο αυτά τα κύτταρα».

Σερβίρεται ήδη στη Σιγκαπούρη
Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι ήδη εφικτό να αγοράσει κανείς κρέας που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο.

Πριν από δύο χρόνια, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση ενός προϊόντος συνθετικού κρέατος, των κοτομπουκιών.

«Οι κοτομπουκιές είναι διαθέσιμες στο εστιατόριο 1880 και ένα γεύμα κοστίζει 17 δολάρια».

Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας από τους πρώτους που έχουν γευτεί το εργαστηριακό κοτόπουλο είναι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και λέει πως είναι πενατανόστιμο.

«Ουάου. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Εντελώς φυσικά πεντανόστιμο».

Η έγκριση του προϊόντος ωστόσο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα μέχρι να φτάσει το εργαστηριακό κοτόπουλο στον καταναλωτή καθώς πρέπει να πάρει και πράσινο φως από την υπηρεσία Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Δείτε το θέμα:

Αφήστε μια απάντηση