Σαν σήμερα καταργήθηκε η δουλεία

Σαν σήμερα καταργήθηκε η δουλεία

Σαν σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου του 1865, ο Αμερικανός πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, υπογράφει την 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί τη δουλεία.

Οπως κάθε χρόνο από το 1970 και μετά, ο Φεβρουάριος είναι μήνας μνήμης και τιμής των Αφροαμερικανών και των αμέτρητων, αφάνταστων κακουχιών που έχουν ζήσει από τη στιγμή που πρωτοπάτησαν το πόδι τους στις ΗΠΑ ως σκλάβοι προς πώληση, μέχρι και σήμερα.

Στις ΗΠΑ ο Μήνας Ιστορίας των Μαύρων είναι μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, καθώς, όπως λένε οι μαύροι ακτιβιστές, η ιστορία των μαύρων είναι η ίδια η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που οφείλει να αναγνωρίζεται, να τιμάται και να εορτάζεται 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο για έναν μήνα.

Κι εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί τους, αλλά καθώς στην από δω πλευρά του Ατλαντικού η ιστορία των μαύρων δεν είναι καθόλου γνωστή, φέτος θα τιμήσουμε τον Μήνα Ιστορίας των Μαύρων μέσα από τις γραμμές του «Κοσμοθεωρείου» για όλο τον Φεβρουάριο.
Σαφώς, ούτε ένα ούτε δύο ούτε εκατό αφιερώματα δεν αρκούν για να συμπεριλάβουν πέντε αιώνες ανισότητας, καταπίεσης, υποδούλωσης αλλά και αγώνων, πολλών αγώνων, αγώνων ζωντανών και μαζικών, με κουράγιο απέναντι στον φόβο και πείσμα απέναντι στον θάνατο.

Ξεκινάμε…

1619, Τζέιμσταουν, Αποικία Βιρτζίνια
Το πρώτο πλοίο με Αφρικανούς σκλάβους καταφτάνει… κατά σύμπτωση στη Βόρεια Αμερική. Οι σκλάβοι είχαν απαχθεί από τη σημερινή Αγκόλα -τότε πορτογαλική αποικία- και προορίζονταν για την ισπανική αποικία Βερακρούζ, σημερινό Μεξικό, όμως τους «κλέβουν» εν πλω και τους αποβιβάζουν στη Βιρτζίνια.

4 Ιουλίου του 1776, Φιλαδέλφεια

Ο Τόμας Τζέφερσον αφαιρεί από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το άρθρο για την καταδίκη της σκλαβιάς, ύστερα από έντονη διαμαρτυρία του αμερικανικού Νότου.

1793, Πρώτο Διάταγμα για τους Δραπέτες Σκλάβους

Οι λευκοί φεουδάρχες αναστατώνονται που οι μαύροι σκλάβοι τους οργανώνονται και δραπετεύουν και το κράτος τούς δικαιώνει, βγάζοντας κεφαλοκυνηγούς να βρίσκουν τους σκλάβους και να τους επιστρέφουν βίαια στους «ιδιοκτήτες» τους.

1811, Ορλεάνη, Λουιζιάνα

Πάνω από 500 μαύροι σκλάβοι εξεγείρονται ενάντια στους φεουδάρχες. Απαιτούν ελευθερία, φτύνουν κατάμουτρα τον θάνατο. Μόλις δύο λευκοί «ιδιοκτήτες» σκοτώνονται κατά την εξέγερση, όμως για αντίποινα εκτελούνται 95 μαύροι, τα κεφάλια των οποίων εκτίθενται σε κοινή θέα για εκφοβισμό.

1775-1783, Αμερικανική Επανάσταση

Οι μαύροι σκλάβοι χρησιμοποιούνται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Αγγλία και ΗΠΑ- ως αναλώσιμος στρατός, πεθαίνοντας κατά δεκάδες. Το τραγικό είναι πως και οι δύο πλευρές τούς έταζαν -ψευδώς- την ελευθερία τους και τελικά βρέθηκαν να πολεμούν μαύρος εναντίον μαύρου, σκλάβος εναντίον σκλάβου…

Φρέντρικ Ντάγκλας (1818-1895): ο πρώτος ηγέτης

Εφτά χρόνια αφού δραπέτευσε από τα δεσμά του, ο Ντάγκλας εκδίδει την αυτοβιογραφία του (1845) και περιγράφει το βίωμα της σκλαβιάς. Σύντομα η φήμη του φτάνει σε κάθε άκρη των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος μαύρος επαναστάτης. Παροτρύνει τους μαύρους να πολεμήσουν τους Νότιους στον εμφύλιο πόλεμο και, με το πέρας αυτού, παίζει καθοριστικό ρόλο στη νομοθέτηση του τέλους της σκλαβιάς.

Αφήστε μια απάντηση