«Όλα για τη Ζωή μας»: Τι πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα πριν και μετά την υστερεκτομή (BINTEO)

«Όλα για τη Ζωή μας»: Τι πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα πριν και μετά την υστερεκτομή (BINTEO)

Η ηθοποιός, Δώρα Χρυσικού, και ο μαιευτήρας & χειρουργός, γυναικολόγος, Στέλιος Μανουσάκης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την υστερεκτομή και για το τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες.

Η δεύτερη συχνότερη γυναικολογική εξέταση είναι η αφαίρεση της μήτρας, η λεγόμενη υστερεκτομή.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται και πιστεύουν πως υστερεκτομή κάνουν όταν βρεθεί μια κακοήθεια. Όμως, η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να γίνει για πολλούς άλλους λόγους.

Η ηθοποιός, Δώρα Χρυσικού μίλησε για το πρόβλημα υγείας της, το οποίο διαπίστωσε μετά από μία προσπάθεια εξωσωματικής.

«Ο γιατρός μου κατάλαβε πως κάτι υπήρχε και κάναμε λαπαροσκοπική αφαίρεση της μίας ωοθήκης και βρέθηκε στη βιοψία πως είχα ορώδη καρκίνο των ωοθηκών. Τότε, έπρεπε να κάνω ολική υστερεκτομή όπου αφαιρέθηκαν όλα τα εσωτερικά όργανα. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι επώδυνη αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η γυναίκα μπαίνει σε μία απότομη και αιφνίδια εμμηνόπαυση. Υπάρχουν μία σειρά από αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα. Τα απόνερα της επέμβασης είναι πολύ σοβαρά. Εγώ συνειδητοποίησα μέσα από αυτήν τη ιστορία πως τελικά δεν ήθελα να κάνω παιδί. Δεν θα σταματούσα εάν ήθελα. Θα υιοθετούσα».

Πότε πρέπει να αφαιρείται η μήτρα
Ο μαιευτήρας & χειρουργός, γυναικολόγος, Στέλιος Μανουσάκης, είπε πως η υστερεκτομή στη γυναίκα είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα.

«Δεν αφορά μόνο την κακοήθεια αλλά οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται λόγω καλοήθειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τα ινομυώματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Στη προληπτική αφαίρεση μήτρας πρέπει η γυναίκα να ενημερωθεί για όλα και για το τι συνεπάγεται. Το σύνδρομο Λιντς δείχνει μία προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου του ενδομήτριου, των ωοθηκών ή ακόμα και του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις προληπτικά θα πρέπει να αφαιρείται η μήτρα».

«Αυτό που βιώνω ν με τις γυναίκες που επικοινωνώ είναι πως το μεγαλύτερο πόνο έχουν γυναίκες που έκαναν την επέμβαση και δεν έχουν παιδί», είπε η Δώρα Χρυσικού.

Ο κ. Στέλιος Μανουσάκης είπε πως υπάρχουν διάφορα είδη υστερεκτομής και εξαρτάται από την παθογένεια που υπάρχει το εάν θα αφαιρεθούν όλα τα όργανα.

«Στην καλοήθεια συνήθως αφαιρούμε είτε ολόκληρη τη μήτρα είτε αφήνουμε τον τράχηλο μέσα. Σε περιπτώσεις κακοήθειας ή πρόληψης πρέπει να αφαιρέσουμε και τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες».

Η Δώρα Χρυσικού είπε πως στάθηκε τυχερή γιατί βρήκε τη νόσο νωρίς καθώς όπως της είπε ο γιατρός της, ανήκει στο 20% των γυναικών.

«Στην περίπτωση της κ. Χρυσικού ήταν θέμα τύχης η διάγνωσή του διότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί σε προχωρημένα στάδια. Προληπτικά για τον καρκίνο τω ωοθηκών οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν κάτι, σε αντίθεση με τον καρκίνο του τραχήλου, όπου υπάρχει το τεστ ΠΑΠ».

«Εγώ έκανα και έξι κύκλους χημειοθεραπειών. Από την αρχή επέλεξα να είμαι ενεργητικός ασθενής, να εμπλακώ δηλαδή. Ήθελα να ξέρω όλα τα στάδια που θα περάσουμε. Δεν είχα ναυτίες όπως οι περισσότεροι, αλλά μόνο την πτώση των μαλλιών και την κόπωση. Στο ψυχολογικό με βοήθησε το ότι δούλευα, και δεν είχα κλειστεί. Είχα φτιάξει μία ρουτίνα. Τότε, είχα ξεκινήσει τα γυρίσματα για τη ‘’Γη της Ελιάς’’, πήγαινα κανονικά non stop, πέρα από τις ημέρες που είχα χημειοθεραπείες. Μου είχε δώσει η παραγωγή αυτή την δυνατότητα», είπε η Δώρα Χρυσικού.

«Το πιο δύσκολο ήταν οι χημειοθεραπείες. Αυτό που ακόμα μου δημιουργεί θέμα είναι πως ορμονικά είμαι απορυθμισμένη. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι», πρόσθεσε.

Τι αλλάζει στον οργανισμό μετά την αφαίρεση της μήτρας
Όπως εξήγησε ο κ. Στέλιος Μανουσάκης, σε μία απλή υστερεκτομή για καλοήθεις παθήσεις, δεν αφαιρούνται οι ωοθήκες, οπότε η ορμονική αλλαγή δεν συμβαίνει.

«Το πρώτο που συμβαίνει (σ.σ στους κακοήθεις) είναι πως η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση, το οποίο έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να τεκνοποιήσει. Αφαιρείται ένα όργανο που δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητά της ή με την καθημερινότητά της ως γυναίκα».

«Εάν δεν αφαιρούνται οι ωοθήκες στην υστερεκτομή, οι οποίες παράγουν τα οιστρογόνα, δεν τελειώνει η σεξουαλική ζωή διότι οι ορμόνες υπάρχουν. Η σεξουαλική επαφή δεν είναι μόνο η μήτρα άλλα συμμετέχει όλο το σώμα. Οπότε, δεν τελειώνει η σεξουαλική ζωή», πρόσθεσε.

Η Δώρα Χρυσικού είπε πως η αποχή από τη σεξουαλική ζωή μπορεί να αποτελέσει ένα «αγκάθι» στο ζευγάρι, αλλά όπως είπε όταν έχει σώσει τη ζωή σου, θα λύσεις και όλα τα άλλα.

«Είχα πολλά κλειδώματα στη μέση και όταν το είπα στον γιατρό μου είπε πως πρέπει να ξεκινήσω αμέσως γυμναστική».

Ο κ. Στέλιος Μανουσάκης είπε πως η προσεγμένη διατροφή βοηθούν τη γυναίκα μετά την υστερεκτομή διότι χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, Ωμέγα 3 λιπαρά και σίδηρο.

«Η επίσκεψη στον γυναικολόγο μετά την υστερεκτομή θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται κανονικά κάθε χρόνο. Αυτό που ίσως αλλάζει, είναι η εξέταση του τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι ένας διακολπικός υπέρηχος, εξέταση του μαστού και ένα ιστορικό», είπε ο ειδικός.

«Κλειδί» η ψυχολογική στήριξη
Η Δώρα Χρυσικού είπε πως δεν ζήτησε από την αρχή τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ο κ. Στέλιος Μανουσάκης επισήμανε πως μετά την υστερεκτομή θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης της ασθενούς. Ο ψυχολόγος είναι κομβικής σημασίας από την αρχή. Από τον γιατρό, πρέπει να υπάρχει μία εξήγηση για το τι θα συμβεί και τι θα πρέπει να γίνει μετά».

Σε σχέση με τη μεταμόσχευση μήτρας ο κ. Στέλιος Μανουσάκης είπε πως το 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση στη Σουηδία.

«Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 90-100 μεταμοσχεύσεις. Είναι ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο και θέλει έναν πολύ καλό γιατρό. Δύο γυναίκες, μάλιστα έχουν καταφέρει να τεκνοποιήσουν».

Αφήστε μια απάντηση