«Όλα για την ζωή μας»: Οι αλλεργίες και πώς αντιμετωπίζονται (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Θανάσης Βισκαδουράκης, ηθοποιός, και η Αλεξία Χατζηπέτρου, αλλεργιολόγος παιδιών και ενηλίκων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις αλλεργίες.
Αυτή είναι η εποχή που κάνουν την εμφάνισή τους οι αλλεργίες, αλλά από την άλλη η αλήθεια είναι ότι πλέον οι αλλεργίες δεν έχουν εποχή.
Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε χρόνια κι όχι εποχική πάθηση.
Ο Θανάσης Βισκαδουράκης ήταν καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη και μίλησαν για τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν τον ηθοποιό σχεδόν όλο τον χρόνο.
Το περιστατικό που οδήγησε τον Θανάση Βισκαδουράκη στο νοσοκομείο
«Είμαι στο δρόμο και οδηγώ το μηχανάκι μου και με τσιμπάει ένας σκούρκος στην Πατησίων, ενώ πάω να πάρω μία τυρόπιτα. Μαζί μου έτρωγαν και υπάλληλοι του ΕΚΑΒ και μου λένε ”ηθοποιέ ξέρεις ότι πρήζεσαι;” και τους λέω τι με τσίμπησε. Τότε μου είπαν ”όπως είσαι να πας νοσοκομείο”. Είμαι στο μηχανάκι, οδηγώ κι αρχίζω να χάνω τις αισθήσεις μου. Φθάνω στο ‘’Ελπίς’’ νοσοκομείο, μπαίνω μέσα με βλέπουν οι γιατροί και τους ακούω να λένε ‘’πάρτε τον μικρό για εξετάσεις’’ και ξαφνικά βρίσκομαι στο κρεββάτι με ορούς», περιέγραψε ο ηθοποιός.
Η Αλεξία Χατζηπέτρου, αλλεργιολόγος παιδιών και ενηλίκων μίλησε σχετικά με τα αλλεργιογόνα, αλλά και πώς να αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες.
Γιατί οι αλλεργίες διαρκούν περισσότερο;
Κάποιες αλλεργίες σοβαρές, όπως η αναφυλαξία από το δηλητήριο των υμενοπτέρων, είναι απειλητική για την ζωή και θα πρέπει να δίνεται προσοχή στα συμπτώματα και στη σωστή θεραπεία.
Οι αλλεργίες διαρκούν περισσότερο, γιατί έχει επιμηκυνθεί η περίοδος της γυρεοφορίας.
Μπορεί επίσης η αλλεργία σε μία μορφή γύρης, όπως είναι στην γύρη της ελιάς, με το πέρασμα του χρόνου να προστεθεί σε αυτήν κι άλλη αλλεργία σε ένα άλλο είδος γύρης.
Τα «φανερά» και τα «κρυφά» συμπτώματα της αλλεργίας
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Η αλλεργία από γύρη προκαλεί συνήθως φτερνίσματα, φαγούρα και καταρροή.
Ενώ, τα ολοετή αλλεργιογόνα, όπως είναι τα ακάρεα, σχετίζονται με ένα «ξερό» μπούκωμα κι έτσι πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν αλλεργία.
Πώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις αλλεργίες;
Τα τελευταία 40 χρόνια υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις αλλεργίες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό έχει παρατείνει την περίοδο της γυρεοφορίας κατά ένα μήνα παραπάνω.
Ο τρόπος που ζούμε αυξάνει τις αλλεργίες
Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο, το ότι πολλοί άνθρωποι διαβιούν μέσα στα αστικά κέντρα μακριά από τη φύση. Αναπνέουμε κακής ποιότητας οξυγόνο και έχουμε κακή διατροφή, όλοι αυτοί παράγοντες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην αύξηση των αλλεργικών παθήσεων.
Η ζέστη και η υγρασία στα σπίτια βοηθούν στην ανάπτυξη των ακάρεων.
Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της αλλεργίας τόσο το καλύτερο κι αυτό γιατί σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο οι δυνατότητες παρέμβασης από την πλευρά των ιατρών δεν είναι πολλές.
Υπάρχει πρόληψη στις αλλεργίες;
Αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν οι ασθενείς είναι να μειώσουν την έκθεση στα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.
Ποια ρινικά σπρέι ενδείκνυνται στις αλλεργίες;
Τα ρινικά σπρέι που πωλούνται στα φαρμακεία και συνήθως είναι χωρίς κορτιζόνη, δηλαδή τα αποσυμφορητικά, λύνουν στιγμιαία το πρόβλημα, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από πέντε μέρες, καθώς προκαλούν φαρμακευτική ρινίτιδα, δηλαδή ασθενείς χωρίς το σπρέι δεν μπορούν να αναπνεύσουν, αποκτούν εθισμό.
Τα κατάλληλα ρινικά σπρέι για τις αλλεργίες είναι αυτά που περιέχουν κορτιζόνη, δεν προκαλούν εθισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθόλη την διάρκεια της άνοιξης, χωρίς διακοπή, αν χρειάζεται.
Πότε είναι αποτελεσματική η ανοσοθεραπεία στην αλλεργία;
Η ανοσοθεραπεία στις αλλεργίες των υμενοπτέρων σε σοβαρή μορφή είναι μονόδρομος.
Χρησιμοποιείται επίσης η ανοσοθεραπεία και στα αεροαλλεργιογόνα, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, αλλά σε συγκεκριμένους ασθενούς.
Η μέση διάρκεια μίας ανοσοθεραπείας είναι τα 3 – 5 έτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αλλεργίες ισχύει η κληρονομικότητα, αλλά προσοχή η προδιάθεση σε αυτές κι όχι το είδος της αλλεργίας.