Χαμός με τα βιοαπόβλητα στο Μεσημέρι-Ανακοινώσεις και από Τζέκο, Χατζηβαλάση

Χαμός με τα βιοαπόβλητα στο Μεσημέρι-Ανακοινώσεις και από Τζέκο, Χατζηβαλάση

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το θέμα εγκατάστασης μονάδας βιοαποβλήτων στο Μεσημέρι. Μετά τον Γιάννη Μαυρομάτη, ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο η παράταξη του Θόδωρου Τζέκου, όσο και αυτή του Γιώργου Χατζηβαλάση, μάλιστα ο τελευταίος με αιχμές και κατά του Τζέκου.

Δείτε αναλυτικά:

Η ανακοίνωση της παράταξης “Συμμετέχω Θερμαϊκός”: “Εδώ και 3 μήνες ο δήμαρχος γνωρίζει και επίσημα για τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Μεσημέρι.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ανεπίσημα δεν γνώριζε πολύ νωρίτερα για το σχεδιασμό αυτό. Όπως φαίνεται όμως, επέλεξε, παρά την υποχρέωσή του, να κρατήσει το δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία του δήμου Θερμαϊκού μακριά από οποιαδήποτε ενημέρωση και συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που αφορά στην ποιότητα ζωής και υγείας των κατοίκων, μέχρι που ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική πλέον παροχή γνώμης από τα συλλογικά όργανα του δήμου προς τους αρμόδιους υλοποίησης του έργου.

Η τακτική αυτή του δημάρχου είναι προφανώς καταδικαστέα και αντιδημοκρατική και διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη. Σε τέτοια ζητήματα απαιτείται ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία ώστε να καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Βέβαια, ο σχεδιασμός δημιουργίας Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2016 (δήμαρχος Μαυρομάτης), το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας (απόφ. 103/2016), ενέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), προκειμένου να ενταχθεί αυτό στο Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ). Το Περιφερειακό Σχέδιο έγινε τελικά ΦΕΚ (4010Β/2016) μετά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία συμμετείχε ο δήμος μας διά του τότε δημάρχου κ. Μαυρομάτη και αποφασίστηκε, μετά από την πρόταση του δήμου Θέρμης, η δημιουργία της 2ης ΜΕΒΑ στα όρια του δήμου Θερμαϊκού.

Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, είναι τουλάχιστον προκλητική η πολεμική ρητορική της μείζονος αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό. Αφού δεσμεύτηκε για χωροθέτηση ΜΕΒΑ στο δήμο μας, γιατί δεν επεξεργάστηκε και δεν μεθόδευσε ένα πλάνο για το ακριβές σημείο δημιουργίας της ΜΕΒΑ; Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν σήμερα κάποιοι από τα σύννεφα και να δυναμιτίζουν με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία;

Με λίγα λόγια είναι προφανές ότι τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν δήμαρχος, γνώριζαν την προοπτική αυτή και περιοριζόταν μάλλον σε προσευχές να περάσει το θέμα στα ψιλά. Η τακτική τους είναι ίδια. Το μόνο που την διαφοροποιεί είναι η θέση στην οποία βρίσκονται κάθε φορά (διοίκηση ή αντιπολίτευση).

Αυτά όμως αφορούν στην ιστορία.

Σήμερα, πρέπει να συγκληθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο, έστω μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ώστε να έχουμε όλοι μια έγκυρη ενημέρωση για το τι σημαίνει ακριβώς μια ΜΕΒΑ και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, ώστε να εξετάσουμε τυχόν εναλλακτικές προτάσεις, να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη τροποποίηση της μελέτης, να διερευνήσουμε δυνατότητες προσβολής της συγκεκριμένης μελέτης, εάν κρίνουμε ότι θίγει δυσανάλογα τους κατοίκους της περιοχής, καθώς ακούγονται τεκμηριωμένες γνώμες περί ακυρότητας της μελέτης και άλλα θέματα που θα τεθούν.

Η διοίκηση πρέπει να έχει σύμμαχο την κοινωνία (εν προκειμένου τους κατοίκους του Μεσημερίου) και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι δημότες, συμμετέχουν, διαβουλεύονται και ενημερώνονται με ειλικρίνεια. Η αντιπολίτευση με ψυχραιμία, πρέπει να ενημερώνεται και να βοηθά προς την ίδια κατεύθυνση”.

Η ανακοίνωση της “Δράσης Πολιτών”: ” Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του δήμου ανεξαρτήτως παρατάξεων, να κρατήσουν αποστάσεις από την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στο Μεσημέρι.
Παραδόξως όλοι τους, νυν και τέως -των ανεξάρτητων μη εξαιρουμένων- είχαν συμφωνήσει στην χωροθέτηση του Πράσινου Σημείου, του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και είχαν εγκρίνει μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος BIOREAL (έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο) την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας 5.000 τόνων βιοαποβλήτων στο χώρο του ΣΜΑ.
Τι ακριβώς δεν ήξεραν όλοι όσοι συμμετείχαν -συμπολίτευση και αντιπολίτευση- στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο; Η ανεξαρτοποίηση ή η δημιουργία αλλων δημοτικών παρατάξεων δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν, ούτε η αλλαγή της χωροθέτησης δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να λειτουργεί ως εισαγγελέας σε βάρος των υπολοίπων. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων κάθε Δήμος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της ανακύκλωσης των σκουπιδιών που παράγει, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους δήμους. Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Εκείνο που απαιτείται, είναι να διασφαλιστεί η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μετρων προστασίας του περιβάλλοντος.
Η απώλεια του μηχανισμού κομποστοποίησης από το πρόγραμμα BIOREAL, ασφαλώς είναι αρνητική εξέλιξη για τον Δήμο μας (και εδώ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο δήμαρχος). Αυτό δεν μας απαλλάσσει όμως από την υποχρέωση διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Ως προς το θέμα της χωροθέτησης, είναι υποχρέωση του Δήμου μας να επιλέξει το σημείο, που θα πληροί τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όποια περιβαλλοντική όχληση.
Όλα τα άλλα, περί δήθεν άγνοιας του σημείου χωροθέτησης και περί προσβολής της μελέτης εγκατάστασης, που προβάλλονται τόσο απο την δημοτική αρχή όσο και από μερίδα της αντιπολίτευσης, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, στην οποία η «ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», δεν προτίθεται να συμμετάσχει.
Καλούμε τον Δήμαρχο και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το θέμα, ενημερώνοντας υπεύθυνα τους πολίτες, μακριά από μικροπολιτική και λαϊκισμό”.

Αφήστε μια απάντηση