«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλος Νοεμβρίου το πρόγραμμα – Πώς να παράγουμε φθηνό ρεύμα & ποιές είναι οι εναλλακτικές (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλος Νοεμβρίου το πρόγραμμα – Πώς να παράγουμε φθηνό ρεύμα & ποιές είναι οι εναλλακτικές (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύντομα, θα ανακοινωθεί νέο σχήμα αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και πώληση της περίσσειας σε τιμή που θα καθοριστεί. Έως τέλη Νοεμβρίου ο οδηγός για το πρόγραμμα επιδοτήσεων οικιακών φωτοβολταϊκών.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η αυτοπαραγωγή ενέργειας δείχνει ολοένα και πιο ελκυστική για τους καταναλωτές. Σιγά σιγά αίρονται τα πολλά εμπόδια που υπήρχαν. Μάλιστα, προσφάτως, με τον νόμο 4951/2022 άνοιξε επιπλέον ηλεκτρικός χώρος περί τα 2 GW, προκειμένου τα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 kWp.

Αυτός ο νέος ηλεκτρικός χώρος θα διατεθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε μικρά εμπορικά συστήματα. Παράλληλα, η Πολιτεία επεξεργάζεται κίνητρα για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων, τα οποία προωθούν την αυτοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (με ή χωρίς αποθήκευση).

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα
Τυπικό νοικοκυριό καταναλώνει σε ρεύμα περίπου 4.000 kWh τον χρόνο

Μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 3K/W στη στέγη παράγει ρεύμα 4.500 kWh τον χρόνο

Η περίσσεια ενέργειας εγχέεται στο δίκτυο και συμψηφίζεται στους λογαριασμούς του καταναλωτή στην διάρκεια του έτους (net metering)

Τα 3 KW φωτοβολταϊκή εγκατάσταση απαιτούν ασκίαστη επιφάνεια στέγης ή δώματος περίπου 10 έως 12 τ.μ.

Φωτοβολταϊκά με net metering: Το όφελος
Συνολικό κόστος εγκατάστασης: 5.000 ευρώ χωρίς συστήματα αποθήκευσης

1.500 ευρώ δίνονται από το πρόγραμμα και 3.500 ευρώ με ίδια κεφάλαια ή δάνειο

Ετήσιο όφελος: 12.200 ευρώ (με 0,30 ευρώ η kWh)

Απόσβεση σε 3 χρόνια

Δείτε το θέμα από την πρωινή εκπομπή του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση