Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας καταγγέλλουν οι γιατροί-Ισχύουν και για το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας, που υπονομεύουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καταγγέλλουν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, τόνισαν πως τα κενά σε γιατρούς είναι εκατοντάδες με σημαντικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ενώ το ιατρικό προσωπικό διαρκώς μετακινείται, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων ή άλλων δομών υγείας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Π.Φ.Υ. Βορείου Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, γενική χειρουργός Νικολέτα Μανιάτη, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσμενής στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα είναι χειρότερη από την περίοδο του covid, κατά την οποία τουλάχιστον είχαν γίνει προσλήψεις. «Έχουμε διαρκώς συνταξιοδοτήσεις και οι ελλείψεις μεγαλώνουν. Συνάδελφοι μετακινούνται για να καλύπτουν εφημερίες ή στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και αποψιλώνονται τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς», τόνισε, σημειώνοντας ότι ένας γιατρός που αναγκάζεται να κάνει πέντε με έξι εφημερίες σε νοσοκομείο, πρακτικά λείπει μισό μήνα από το ΚΥ. Παρά τις ελλείψεις, όπως επισήμανε η κ. Μανιάτη, η τελευταία προκήρυξη ήταν μόλις 52 γιατροί για τα 311 ΚΥ.
Η πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα του τοπικού ιατρείου Πύλης Αξιού, όπου σταμάτησε τη λειτουργία του το τμήμα υπερήχων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα ραντεβού και οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταφύγουν σε άλλα κέντρα ή στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε, δε, ότι δύο μεγάλοι όμιλοι υγείας της πόλης αρνούνται να παραλάβουν παραπεμπτικά για υπερήχους μέχρι τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, μέχρι το 2014, χρονολογία κατά την οποία τα ιατρεία του ΙΚΑ πέρασαν στο ΕΣΥ, εργάζονταν 218 γιατροί και τώρα έχουν μείνει 39.
Η κ. Μανιάτη τόνισε επίσης ότι στις μονάδες της Θεσσαλονίκης οι γιατροί είναι σε ποσοστό 80% επικουρικοί, οι οποίοι, όπως είπε, εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς να δικαιούνται άδειες και επιδόματα και με καμία προοπτική εργασιακής εξέλιξης.
Αντισυνταγματική η μετατροπή των γιατρών σε Δημοσίου Δικαίου
Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί κι ένα ακόμη πλήγμα από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που τους μεταβάλλει το εργασιακό τους καθεστώς από Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σε Δημοσίου Δικαίου. Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου, Ηλίας Σαρακενίδης, υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή παρακάμπτει το άρθρο 103 του Συντάγματος, ενώ καταργεί τη διάταξη του νόμου του 2014 που ορίζει ρητά ότι η μετάταξη των ιατρών/οδοντιάτρων (μόνιμων και ΙΔΑΧ) έγινε “με την ίδια εργασιακή σχέση” σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή για μεν τους μόνιμους ιατρούς σε οργανικές θέσεις δημοσίου δικαίου, για δε τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνουσε οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Ο κ. Σαρακενίδης ανέφερε ότι με την απόφαση αυτή οι γιατροί δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω αποχώρησης, ενώ έχουν χαμηλότερες αποδοχές και μεγαλύτερες κρατήσεις και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση, καθώς στην πλειονότητά τους απασχολούνται επί 25-30 χρόνια ως ΙΔΑΧ και συνεπώς δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας για να δικαιούνται εφάπαξ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών αιτιολογημένα και με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις έχουν κρίνει ότι οι γιατροί είναι ΙΔΑΧ και όχι μόνιμοι κι έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις, ενώ προηγήθηκαν και τέσσερις ανάλογες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Είναι η πρώτη απόφαση έπειτα από 11 έτη που λέει τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας. Είναι αντισυνταγματική διάταξη. Δεν μπορεί να θεσπιστούν θέσεις μόνιμες, αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τις οργανικές θέσεις», εξήγησε και πρόσθεσε ότι όσοι δικαιώθηκαν στα πολιτικά δικαστήρια καλούνται τώρα να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
«Το παράξενο είναι πως είναι οι ίδιοι δικαστές που είχαν βγάλει τις προηγούμενες αποφάσεις, οπότε μπαίνει το ερώτημα τι άλλαξε; Να σημειωθεί ότι στο μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών όλοι ήταν γραμμένοι ως ΙΔΑΧ», είπε από την πλευρά της η Ζωή Καλπαζίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία τόνισε πως ο σύλλογος μαζί με τους νομικούς συμβούλους αναζητούν λύση για το θέμα.
Πηγή:voria.gr