Το “τέλος ταφής απορριμμάτων” το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της διοίκησης Τζέκου

Το “τέλος ταφής απορριμμάτων” το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της διοίκησης Τζέκου

H επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο έπειτα από δύο χρόνια αναστολής θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2024, αποτελεί τον πρώτο μεγάλο “σκόπελο” της διοίκησης Τζέκου με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σύμφωνα με τον νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.

Έπειτα από δύο χρόνια αναστολής του μέτρου, με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή μέσα στη χρονιά αποφασίστηκε να γίνει αναδρομική επιβολή του τέλους, με παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Ο πέλεκυς του τέλους προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους Δήμους και φυσικά και στο δικό μας, καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τα ανταποδοτικά τέλη.

Τούτη την ώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της ΚΕΔΕ για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν δικαιωθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, με το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών να φαντάζει βέβαιο…