Τιμολόγια ρεύματος: Σε απόγνωση οι καταναλωτές για τις τιμές (BINTEO)

Τιμολόγια ρεύματος: Σε απόγνωση οι καταναλωτές για τις τιμές (BINTEO)

Η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να κρατηθούν οι τιμές των τιμολογίων Ιουλίου και Αυγούστου σε χαμηλά επίπεδα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση και σε ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά.

Το ανεξέλεγκτό ράλι ανατιμήσεων των τιμών χονδρικής του ρεύματος απειλεί να ανεβάσει κατακόρυφα τα ήδη αυξημένα από τον Ιούλιο, τιμολόγια του Αυγούστου.

Και το Μαξίμου ψάχνει εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που θα διαλύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Καθημερινός αγώνας των επαγγελματιών

Η αγωνία των καταναλωτών κορυφώνεται τη στιγμή που τα κλιματιστικά, στα νοικοκυριά , και στα καταστήματα δουλεύουν στο φουλ εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο Ανδρέας Γαϊτανίδης , ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Θεσσαλονίκη βιώνει καθημερινά την αγωνία του επόμενου λογαριασμού ρεύματος.

«Πονάμε με το που ανοίγουμε το κλιματιστικό δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Μόλις έρθει ο πρώτος εκκαθαριστικός θα πρέπει να πουλήσουμε το σπίτι ή τα παιδιά μας, να δούμε τι θα κάνουμε», λέει στην κάμερα του MEGA.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν προτάσεις προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές του ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών, επαναφέροντας στο τραπέζι σενάρια ενίσχυσης των λογαριασμών μέσω της φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών. Στόχος να βρεθούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις για να περιοριστεί η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος που οδεύει ολοταχώς προς τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθυστερημένη αντίδραση.

«Έχουμε μια ελαφριά αύξηση από τον προηγούμενο στον επόμενο μήνα όμως έχουμε καταφέρει, με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε μηνιαίως, να έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης. Δηλαδή, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, έκτος μήνας εφαρμογής των πολύχρωμων τιμολογίων και στο πράσινο και στο μπλε τιμολόγιο, να έχουμε από 10%-18% κάτω. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα παίρνουμε αποδίδουν», δήλωσε στο MEGA o Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος..

«Πυρά« της Αντιπολίτευσης για αργοπορία της κυβέρνησης

«Καθυστέρησε 1,5 μήνα αυτή η σύσκεψη. Μιλάμε για τραγικά λανθασμένο σχεδιασμό που αφορά στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Μιλώ για μια αγορά με κανόνες και όχι με ολιγοπώλια», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής που υλοποίησε η σημερινή κυβέρνησης και οι προηγούμενες, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης και της λεγόμενης πολιτικής της ”πράσινης μετάβασης”», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής ΚΚΕ.

«ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της κλοπής των Ελλήνων», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Αύριο το πρωί θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Τα σενάρια επιστροφής των επιδοτήσεων

Ανάχωμα στο τρελό ράλι των τιμών στην χονδρική του ρεύματός ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση καθώς στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στο τραπέζι επέστρεψε η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος των νοικοκυριών, προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα καλύπτοντας συνολικά τρεις μήνες, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «κλείδωσαν» παρεμβάσεις, όπως απευθείας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να κρατηθεί στα 0,16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις εξειδικεύοντας ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης.