Τζέκος: “Μεγάλη σπατάλη της διοίκησης σε αμοιβές δικηγόρων…”

Τζέκος: “Μεγάλη σπατάλη της διοίκησης σε αμοιβές δικηγόρων…”

Ανακοίνωση για το νομικό τμήμα του Δήμου το οποίο σύμφωνα με το περιεχόμενό της, είναι υποστελεχωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο από τον δήμαρχο, εξέδωσε η παράταξη “Συμμετέχω-Θερμαϊκός” του Θόδωρου Τζέκου.

Διαβάστε αναλυτικά:

“Από την αρχή της θητείας ζητάμε επίμονα από το δήμαρχο να στελεχώσει το νομικό τμήμα του δήμου. Δυστυχώς όμως, ενώ αναγνωρίζει τη σημασία του νομικού τμήματος, βαδίζει στην ίδια λογική του προηγούμενου δημάρχου. Αναθέτει τις υποθέσεις κατά το δοκούν στους δικηγόρους που θέλει, με χρηματικά ποσά που δεν μπορούν να ελεγχθούν, καλλιεργώντας έτσι τις δημόσιες σχέσεις της διοίκησης με τα χρήματα του δήμου.

Δυστυχώς η επιλογή αυτή είναι πολύ δαπανηρή για το ταμείο του δήμου και καθόλου αποτελεσματική για τα συμφέροντά του. Δεν υπάρχει στελεχωμένο νομικό τμήμα για να παρακολουθεί την πορεία των δικαστικών διενέξεων του δήμου και ενδεχομένως τη δουλειά εξωτερικών δικηγόρων σε περίπτωση που χρειαστούν για μια περίπλοκη υπόθεση. Ουσιαστικά δεν έχουμε οργανωμένο και στελεχωμένο τμήμα που να ασχολείται με τις δικαστικές διενέξεις του δήμου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές, ποια η πραγματική βαρύτητά τους, ποιος ο βαθμός επιτυχούς έκβασης και ποιο κατά προσέγγιση το κόστος μιας ανάθεσης και ο βαθμός δυσκολίας της δικηγορικής εργασίας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η σωρεία υποθέσεων, συνεργατών και εργολάβων του δήμου που δεν πληρώνονται από την οικονομική υπηρεσία λόγω ελλείψεων στη διαδικασία ανάθεσης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματά τους.

Αφορμή για την παρέμβασή μου στάθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπου τα 10 από τα 15 θέματα αφορούσαν αναθέσεις υποθέσεων σε δικηγόρους. Αυτό συμβαίνει μάλιστα στην πλειοψηφία των συνεδριάσεων της ΟΕ. Μάλιστα στην σημερινή συνεδρίαση δόθηκε σε δικηγόρο αμοιβή άνω των 20.000€ για μια υπόθεση που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια το δήμο (κοιμητήρια Μηχανιώνας). Για την ίδια υπόθεση έχουν δοθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα από το 2017 έως σήμερα.

Οι υποθέσεις που απασχολούν το δήμο, κατά 90% θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από ένα στελεχωμένο νομικό τμήμα στο δήμο μας. Αυτό κάνουν οι οργανωμένοι δήμοι και εξοικονομούν χρήματα και είναι αποτελεσματικοί. Δίπλα άλλοι δήμοι το κάνουν και μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού φεύγουν από το νομικό τμήμα.

Οι υποθέσεις που απασχολούν το δήμο, κατά 90% θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από ένα στελεχωμένο νομικό τμήμα στο δήμο μας. Αυτό κάνουν οι οργανωμένοι δήμοι και εξοικονομούν χρήματα και είναι αποτελεσματικοί. Δίπλα μας, άλλοι δήμοι το κάνουν και μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού υποθέσεις φεύγουν από το νομικό τμήμα”.

Αφήστε μια απάντηση