Ταξίδι στο Βιετνάμ με τον “Φιλέα Φογκ” της Ελλάδας! (ΦΩΤΟ)

Ταξίδι στο Βιετνάμ με τον “Φιλέα Φογκ” της Ελλάδας! (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στο Βιετνάμ ταξιδέψαμε δύο φορές. Την πρώτη βρεθήκαμε στο Νότιο Βιετνάμ και ξεκινήσαμε από την Σαιγκόν ή Ho Chi Miinh City, που μας έφερε στην μνήμη χιλιάδες εικόνες και αναμνήσεις από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πήγαμε στα τούνελ Cu Chi ένα περίπλοκο σύστημα υπόγειων σηράγγων μήκους 200 χιλ.όπου έμεναν οι Βιετκόγκ με χώρους χειρουργείων, κοιτώνων, αποθηκών πυρομαχικών και τροφίμων σε ένα υπόγειο λαβύρινθο και έβγαιναν μόνο για επιθέσεις.

Πήγαμε και στην πόλη Tay Ninh όπου εντρυφήσαμε στα μυστήρια του Καονταισμού μιας περίεργης θρησκείας με σχεδόν 2 εκατομμύρια πιστούς, που αναμιγνύει στοιχεία διάφορων θρησκειών σε 4 καθημερινές λειτουργίες. Ακόμη φτάσαμε στο δέλτα του Mekong σε μία περιοχή από τις πιο εύφορες της νοτιοανατολικής Ασίας που αποκαλείται <το μπολ του ρυζιού> με γραφικά παραποτάμια χωριά και βιετναμέζικη κουζίνα με άφθονο ρύζι, φρούτα και νόστιμα θαλασσινά.

Την δεύτερη φορά στο Βόρειο Βιετνάμ ξεκινήσαμε από το Hanoi και με το νυχτερινό τραίνο φτάσαμε στην Sapa όπου ζουν <οι άνθρωποι των βουνών> οι μειονότητες των Hmong,των κόκκινων Dzao και των Tay.και όπου ξεχωρίζει η κυριακάτικη αγορά των <λoυλουδάτων Hmong> στο Bac Ha.

H συνέχεια του ταξιδιού μας έφερε στην παλιά πρωτεύουσα έως το 1945 το Hue με την παλιά ακρόπολη που βομβαρδίστηκε το 1968 κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και τους τάφους των αυτοκρατόρων και με τον Αρωματισμένο Ποταμό που στριφογυρίζει γύρω από την πόλη.

Λίγες μέρες στο παραλιακό θέρετρο Danang και μία επίσκεψη στο Hoi An μιά όμορφη και ήσυχη πόλη που έμεινε παραδόξως αλώβητη από την καταστροφή του πολέμου και διατηρεί την ρομαντική ατμόσφαιρα και το χρώμα του παλιού Βιετνάμ.

Και επιστροφή στο Hanoi με τις λίμνες του, με το αποικιακό χρώμα της Γαλλικής Συνοικίας και τα παραδοσιακά βιετναμέζικα σπίτια με τις πολύ στενές προσόψεις (καθώς ο φόρος καταλογίζεται με τα μέτρα της πρόσοψης) αλλά και την παλιά συνοικία της αγοράς με τους 32 δρόμους που έχουν τα ονόματα των προιόντων ή των επαγγελμάτων που στεγάζονται εκεί.

Τέλος απολαύσαμε την κρουαζιέρα στον κόλπο Halong ;όπου 1600 νησιά αναδύονται από τα σμαραγδένια νερά ανάμεσα σε ασβεστολιθικές κολώνες συνοδευόμενη μάλιστα από ένα πλούσιο γεύμα πεντανόστιμων θαλασσινών.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε γυναίκες των κόκκινων Dzao και των λουλουδάτων Hmong εικόνα από την παλιά ακρόπολη του Hue και από το Hoi An, το ξενοδοχείο Rex στην Σαιγκόν συνδεδεμένο με ιστορίες από τον πόλεμο, τα τούνελ, την πολύχρωμη εκκλησία του Καονταισμού και το γεύμα στο “μπολ του ρυζιού”.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση