Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελευταίο αντίο από την οικογένεια – Ο συγκινητικός επικήδειος του Παύλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελευταίο αντίο από την οικογένεια – Ο συγκινητικός επικήδειος του Παύλου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με βουρκωμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε τον πατέρα του, ο πρώην πρίγκιπας, Παύλος. Από τον επικήδειό του, δεν έλειψαν οι αναφορές στο ρόλο που έπαιξε ο έκπτωτος μονάρχης σε μερικές από τις πιο κρίσιμες στιγμές της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας.

«Καλό ταξίδι» εύχεται ο Παύλος, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στον πατέρα του, με φωνή σπασμένη και με μάτια υγρά.

Στην πρώτη σειρά, η μητέρα του τον παρακολουθεί βουρκωμένη. Αποχαιρετά τον άνθρωπό της, μετά από 59 χρόνια κοινής ζωής.

Ο Παύλος γυρίζει τον χρόνο πίσω, σε μία διαδρομή οχτώ δεκαετιών και μέσα από τον επικήδειο που εκφωνεί, κάνει τον δικό του απολογισμό για τις αποφάσεις που ο πατέρας του κλήθηκε να πάρει.

Συγκινητικός επικήδειος από τον Παύλο με… πολιτικά μηνύματα
«Ήταν μια δύσκολη εποχή, πατέρα, όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για να αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως, δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε ο γιος του, Παύλος.

Οι κάμερες εστιάζουν στα παράσημα του έκπτωτου μονάρχη, στο φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη σημαία και στα πρόσωπα που παρακολουθούν την τελετή.

Δίπλα στην Άννα Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια του έκπτωτου μονάρχη.

«Είναι οδυνηρή αυτή η ημέρα αποχωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου», συνέχισε λέγοντας.

Βασιλείς, διάδοχοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας παρακολουθούν την κατάθεση ψυχής του Παύλου σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

«Δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα. Θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει ό,τι πιο αγαπητό και ό,τι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή της».

Το τελευταίο αντίο για την οικογένεια
Σε πρώτο πλάνο, πίσω από την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, οι αδερφές του Σοφία και Ειρήνη, μαζί με τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Τέως βασιλεύς των Ελλήνων, σύζυγος, πατέρας, παππούς, αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και ολυμπιονίκης.

«Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. Ήταν μια μάχη του νου», ανέφερε για την πορεία του ως ολυμπιονίκης.

Η συγκίνηση κορυφώνεται αμέσως μετά. Όταν το φέρετρο βγαίνει από τη μητρόπολη και ο συγκεντρωμένος κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα.

«Ο Θεός σε αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες, πατέρα, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα και στην ελλάδα».

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πριν από την εξόδιο ακολουθία για την Άννα Μαρία και τη Μαρί Σαντάλ που έφτασαν μαζί.

Το στεφάνι που είχε τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο του τέως βασιλιά ήταν προσωπική επιλογή της συζύγου του. Ένα στεφάνι αποκλειστικά φτιαγμένο από σπάνια λουλούδια μιγκέ και μια κορδέλα που έγραφε, «η αγαπημένη σου Άννα Μαρία».

Είναι τα ίδια λουλούδια που είχε παραγγείλει για την νυφική τους ανθοδέσμη ο Κωνσταντίνος. Έτσι θέλησε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της σύζυγο.

Δείτε το θέμα από το δελτίο ειδήσεων του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση