Σύσκεψη για το παραλιακό μέτωπο: Γενικολογίες για τον ρόλο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Θερμαϊκού
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα το Παραλιακό Μέτωπο Καλοχωρίου-Αγγελοχωρίου και το ξεκίνημα του mega πρότζεκτ που ετοιμάζεται.
Παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, Βούλας Πατουλίδου και Πάρη Μπίλλια, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο, αλλά και των επτά δημάρχων με εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο των 40 χλμ., από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι (Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής), παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης των επόμενων δεκαετιών.
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις.
Σε ότι μας αφορά, ως Δήμος Θερμαϊκού, η αναφορά ήταν μικρή και περιορίστηκε στη γενικόλογη επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής, ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Δηλαδή, τίποτα το συγκεκριμένο…
Παρ΄ όλα αυτά, ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, δήλωσε: «Το σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο δίνει λύσεις και ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης για όλη τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για τον Δήμο μας, όπου έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα που αναβαθμίζουν την περιοχή και της δίνουν ένα σύγχρονο χαρακτήρα, προκειμένου να γίνει η Ριβιέρα της Μακεδονίας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα δώσει λύσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και τα έργα που προγραμματίζουμε ως Δήμος και χωρίς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν μπορούν να εφαρμοστούν».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε: ” «Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από την ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας, έχουμε κάνει όσα βήματα δεν είχαν γίνει ποτέ για το έργο του παράκτιου μετώπου. Και όλα τα βήματα που καταφέραμε να κάνουμε ήταν βήματα ουσίας, καθώς μόλις έχουμε και την οριστική του έγκριση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπονται σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου και στους επτά Δήμους θα είναι και γρήγορη και απλή. Με αυτόν τον τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργούμε τη μεγάλη εικόνα ένα παραλιακό μέτωπο αναβαθμισμένο, προσβάσιμο στους συμπολίτες μας, που θα αποτελεί ταυτόχρονα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι»,
Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι το εξής:
-Ιανουάριος 2022: ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.
-Φεβρουάριος 2022: ολοκλήρωση αξιολόγησης και ενσωμάτωσης σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων – Τελικό σχέδιο.
-Μάρτιος 2022: έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου.
-Απρίλιος 2022: έγκριση σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).
-Αμέσως μετά: προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
-Νοέμβριος 2022: γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
-Δεκέμβριος 2022: υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.