Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών-Αποκλείουν δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών-Αποκλείουν δρόμους (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Χαλκιδικής έκλεισε από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ αύριο αγρότες από το μπλόκο των Μουδανίων θα σχηματίσουν μηχανοκίνητη πομπή και με 20 τρακτέρ θα φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης.

Στις 10 το πρωί, οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν ήδη κλείσει την Εθνική Οδό Νέων Μουδανίων – Θεσσαλονίκης, και στα δύο ρεύματα με την κυκλοφορία να γίνεται από παρακαμπτήριες αγροτικές οδούς.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι. Ο δρόμος θα μείνει κλειστός για δέκα ολόκληρες ώρες.

«Κλιμακώνουμε μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις. Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα από τον πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλογκολίδης.

«Έχουμε πέσει στο 80% μείωση παραγωγής, έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής κι αν δεν μας βοηθήσει η κυβέρνηση τα φορτηγά θα μείνουν εδώ, γιατί δεν έχουμε πετρέλαιο να γυρίσουμε πίσω», είπε ο πρόεδρος Μελισσουργών Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός.

Ενισχύονται τα μπλόκα
Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης.

«Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την Τρίτη το περισσότερο», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος.

Σε συγκέντρωση στο μπλόκο του Άστρους προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο Άστρος, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της κωμόπολης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο των πεζών, τον οποίο απέκλεισαν για λίγες ώρες.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στο Αίγιο.

Πολιτική κόντρα
Στις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.

«Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Με αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και του Βόλου συναντήθηκε ο ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ήρθα λοιπόν εδώ για να ακούσω από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τα οποία ήδη τα έχω πάρει σε υπόμνημα και από τα ευρωπαϊκά όργανα των αγροτών αλλά και τα ιδιαίτερα που θέλω να μεταφέρω στον πρωθυπουργό που έχει πάρει πάνω του το διάλογο και το πρόβλημα».

«Κατηγορούμε την κυβέρνηση αφενός ότι δεν έχει σχέδιο αφετέρου καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

«Όλα αυτά είναι εγχώριες παθογένειες που έχουν να κάνουν μόνο μία αντίληψη: την περιφρόνηση της κυβέρνησης στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το πρωί αγρότες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας, ενώ αγρότες από το μπλόκο των Μουδανίων θα σχηματίσουν μηχανοκίνητη πομπή και με 20 τρακτέρ θα φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.