Στη Βουλή το μπάχαλο του Ποταμού

Στη Βουλή το μπάχαλο του Ποταμού

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, για την παράνομη και άναρχη κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων στην περιοχή Natura 2000 στον Ποταμό, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αρετή Παπαϊωάννου, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής.

Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής, «η ανεξέλεγκτη πρόσβαση των οχημάτων δεν αποτελεί απλώς ζήτημα αισθητικής ή κυκλοφοριακής τάξης, καθώς συνδέεται άμεσα με την προστασία του ίδιου του οικοσυστήματος, αφού η μηχανική καταπόνηση των αμμοθινών υπονομεύει τη λειτουργία τους ως φυσικής ζώνης προστασίας του υγροτόπου και ανάσχεσης πλημμυρικών φαινομένων, προκαλώντας ταυτόχρονα συστηματική όχληση σε παρυδάτια πτηνά και είδη που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως μεταναστευτικό διάδρομο και χώρο τροφοληψίας».

Με την ερώτησή της, η κ. Παπαϊωάννου ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να διευκρινίσει τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς για την προστασία και την αποκατάσταση της περιοχής, με τρόπο που να προστατεύει το οικοσύστημα, χωρίς να αποκλείεται αδικαιολόγητα η πρόσβαση των πολιτών στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ζητά να εξεταστεί η πιθανότητα οργάνωσης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού και θέσπισης ή ενίσχυσης μόνιμου μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της περιοχής, ενώ τέλος, αιτείται ενημέρωσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη του υγροτόπου της Επανομής στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Πηγή:voria.gr

bestcity