Στα «μαχαίρια» Βίσση – Καρβέλας για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ (BINTEO)
Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα, με τον συνθέτη να κάνει λόγο για μια βαθιά καλλιτεχνική και ιδεολογική διαφωνία με τη νέα κατεύθυνση της τραγουδίστριας.
Σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Καρβέλας εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διεξαγωγή της συναυλίας σε έναν αχανή χώρο με εξαιρετικά ακριβά εισιτήρια, τονίζοντας ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική του ως λαϊκή και προσιτή τέχνη, η οποία δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ένα «φαραωνικό υπερθέαμα» για την οικονομική ελίτ, όπου τα τραγούδια υποβαθμίζονται σε δευτερεύον συνοδευτικό υλικό.
«Έχω συνθέσει, γράψει και ενορχηστρώσει με ελάχιστες εξαιρέσεις το σύνολο της δισκογραφίας της. Έχω βιώσει μαζί της και τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της επαγγελματικής μας πορείας. Αυτή η κοινή πορεία έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα σε όλες τις συναυλίες και εμφανίσεις της Άννας, όπως αποτυπώθηκε και στην επιλογή των τραγουδιών της συναυλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο».
«Τα 47 από τα 50 τραγούδια που ερμήνευσε η Άννα είναι δικές μου δημιουργίες. Στην κοινή διαδρομή μας με την Άννα έως σήμερα λειτουργούσαμε με πλήρη συνεννόηση και γενναιότητα. Όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές για το πώς, πού και πότε θα παρουσιάσουν τα τραγούδια μου αποφασίζονταν από κοινού μεταξύ μας. Η Άννα καταλάβαινε και εμένα και τη μουσική μου. Για αυτό το λόγο σπάνια υπήρχε οποιαδήποτε απόκλιση ή διαφωνία ανάμεσά μας».
«Όλα αυτά δυστυχώς φαίνονται να έχουν αλλάξει. Η Άννα έχει πάρει μια κατεύθυνση τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικό όσο και σε επίπεδο δημόσιας παρουσίας, που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Οι ως τώρα συναυλίες μας είχαν στο επίκεντρό τους τη δύναμη των τραγουδιών, την ερμηνεία της Άννας και πάνω απ’ όλα την αλληλεπίδραση του κοινού με τη μουσική μας».
Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καρβέλας αναφέρει ότι οι θέσεις του ίδιου και των καλεσμένων του ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με υποδεέστερες, με την απειλή ότι αν αντιδρούσε θα του απαγορευόταν η είσοδος. Το μεγαλύτερο πλήγμα για τον ίδιο ήταν η επιβεβαίωση ότι η Άννα Βίσση ήταν ενήμερη για αυτή την απρεπή συμπεριφορά και συναίνεσε, γεγονός που του προκάλεσε βαθιά συναισθηματική συντριβή και τον οδήγησε στο να μην παραστεί.
Όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Καρβέλας, του ζητήθηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο σιωπής με απειλή χρηματικής ποινής προκειμένου να λάβει την αμοιβή του, όρο τον οποίο απέρριψε κατηγορηματικά για να υπερασπιστεί την ελευθερία της γνώμης του.
«Το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκα σε προσωπικό επίπεδο ήταν όταν ζήτησα να μάθω αν η Άννα γνώριζε για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και μου μεταφέρθηκε από τη Νίκη Βίσση ότι ναι, ήταν ενημερη. Μια λέξη μόνο μπορεί να εκφράσει αυτό που αισθάνθηκα. Συντριβή. Ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Άννα συναίνεσε σε μια τόσο μεγάλη απρέπεια εναντίον μου».
«Φυσικά δεν πήγα στη συναυλία. Η τελευταία πράξη της προσβλητικής συμπεριφοράς που μου επιφύλαξαν ήρθε μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί τίποτα τέτοιο μεταξύ μας, έθεσαν ως προϋπόθεση για να μου καταβληθεί οποιαδήποτε αμοιβή, να υπογράψω ότι δε θα έκανα καμία δημόσια αρνητική αναφορά στην Άννα και μάλιστα με απειλή ποινής χιλιάδων ευρώ εφόσον έκανα κάτι τέτοιο. Φυσικά δεν δέχθηκα να απαρνηθώ την ελευθερία της γνώμης μου και να την ανταλλάξω με χρήμα και μάλιστα με χρήμα που δεν μου το χάριζαν, αλλά ήταν η αμοιβή που δικαιούμουν ως δημιουργός των τραγουδιών».
«Εσύ μιλάς για συντριβή, εγώ μιλάω για ντροπή»
«Εσύ μιλάς για συντριβή, εγώ μιλάω για ντροπή», αναφέρει στην απάντησή της η Άννα Βίσση, με την ερμηνεύτρια να ισχυρίζεται ότι ο Νίκος Καρβέλας ήταν εξαρχής πλήρως ενήμερος και σύμφωνος με το όραμα της συναυλίας, χωρίς να έχει εκφράσει ποτέ αντιρρήσεις για την παραγωγή ή τις τιμές των εισιτηρίων.
«Έκπληκτη λοιπόν πληροφορήθηκα τρία εικοσιτετράωρα πριν από τη συναυλία ότι αιφνιδιαστικά και παράλογα απαίτησε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία αν δεν λάμβανε εντός 24 ωρών θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο για να απαγορεύσει τη διεξαγωγή της συναυλίας. Την επόμενη μέρα και όταν πλέον συνειδητοποίησε ότι δεν είχε καμία δυνατότητα να εμποδίσει τη συναυλία, τα βέλη του στράφηκαν προς το πρόσωπό μου και διατύπωσε ευθείες απειλές μέσω της αδελφής μου, Νίκης, και ενώπιον μαρτύρων ότι θα με διέσυρε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι θα με κατέστρεφε προσωπικά και καλλιτεχνικά ώστε να μην τολμώ να βγω από το σπίτι μου, όπως χαρακτηριστικά είπε».
«Όλα αυτά τα ξεστόμισε ο άνθρωπος που τους τελευταίους έξι μήνες και ενώ είχε οικονομική ανάγκη, έτρεξα εγώ να τον εξυπηρετήσω, όπως έκανα άλλωστε μια ζωή. Το ποσό που αποδεδειγμένα έχει λάβει ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτού δόθηκε από τον Γιάννη Κούστα προς διευκόλυνση της κατάστασης με τη δέσμευση του Νίκου Καρβέλα, της επιστροφής των χρημάτων. Είναι λοιπόν παράλογο ότι κατόπιν αυτής της εκβιαστικής και απειλητικής συμπεριφοράς έγινε ακύρωση των θέσεών του και των καλεσμένων του τη βραδιά της συναυλίας. Πώς θα μπορούσε η παραγωγή να ανεχθεί δίπλα της την παρουσία του ανθρώπου που μόλις την προηγούμενη μέρα επέδειξε τέτοια συμπεριφορά;»
Η Άννα Βίσση εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και απογοήτευση, τονίζοντας ότι το πιο οδυνηρό κομμάτι αυτής της ιστορίας δεν είναι η οικονομική διαφωνία, αλλά η συνειδητοποίηση ότι ο άνθρωπος που θεωρούσε οικογένεια και φίλο της επέλεξε να της ασκήσει αφόρητη ψυχολογική πίεση στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας της.
«Επίσης, αυτό που με σοκάρει είναι το γεγονός πως ο ίδιος άνθρωπος που είχα δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, που θεωρούσα φίλο μου, συνεργάτη μου και οικογένειά μου, διάλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή και πριν το σημαντικότερο εγχείρημα της καριέρας μου να μου δημιουργήσει αφόρητη ψυχολογική πίεση, στην οποία μόνο εγώ ξέρω πώς μπόρεσα να ανταπεξέλθω. Αυτό το χρωστάω στην αγάπη και την πίστη του κόσμου που εκείνο το βράδυ με παρέσυρε στο πιο όμορφο μουσικό ταξίδι της ζωής μου».





