ΣΗΜΕΡΑ οι εκλογές της ΚΕΔΕ με ακλόνητο φαβορί τον Κυρίζογλου-Δεν εκπροσωπείται ο Θερμαϊκός

ΣΗΜΕΡΑ οι εκλογές της ΚΕΔΕ με ακλόνητο φαβορί τον Κυρίζογλου-Δεν εκπροσωπείται ο Θερμαϊκός

Η ώρα της κάλπης έφτασε για την ανάδειξη του νέου διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η γενική συνέλευση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης εκλέγει σήμερα τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία για την επόμενη πενταετία, που αναμένεται δύσκολη για την αυτοδιοίκηση.

Συνολικά τέσσερις συνδυασμοί συγκεκριμένων πολιτικών αποχρώσεων έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 14:00 έως τις 19:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πρόκειται για την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, την «Αυτοδιοίκηση ΤΩΡΑ» με επικεφαλής τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που αποτελεί σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, της οποίας ηγείται ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελέτιδης και τον «Συντονισμό Αιρετών» από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ο οποίος συμπλήρωσε το μίνιμουμ των υποψηφίων που απαιτούνται, μία δήμαρχο, τη Λίλιαν Στεφανάκη της Γαύδου και έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Νίκο Σακούτη από την Πετρούπολη.

Τα φαβορί και οι έδρες

Συνολικά 510 είναι τα μέλη της γενικής συνέλευσης στην ΚΕΔΕ, οι 332 δήμαρχοι και 178 δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν ως εκπρόσωποι της κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Με τη νέα τροποποίηση του υπουργείου στο σώμα συμμετέχουν αυτοδίκαια όσοι διετέλεσαν μέλη του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, εφόσον εξελέγησαν. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται 25 αιρετοί, οι οποίοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων στους 535. Αυτοί θα αναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από 31 μέλη, εκ των οποίων τα 20 είναι δήμαρχοι και τα 11 δημοτικοί σύμβουλοι.

Ακλόνητο φαβορί παραμένει ο Λάζαρος Κυρίζογλου, η παράταξη του οποίου δύσκολα φαίνεται πως θα χάσει την αυτοδυναμία στο νέο δ.σ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρόσκεινται μεν λιγότεροι εκλέκτορες σε σχέση με το 2019, ωστόσο είναι περισσότεροι από 300, αριθμός ικανός να της δώσει τουλάχιστον 17 έδρες. Ο συνδυασμός, πάντως, ήδη μετρά την απώλεια μίας έδρας, αυτής του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος συμμετέχει ex officio στο διοικητικό συμβούλιο, που σε αυτές τις εκλογές προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είναι και ο βασικός αντίπαλος του Λάζαρου Κυρίζογλου. Έχοντας το μπόνους της δικής του έδρας και εντάσσοντας στον συνδυασμό του υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε εκλέξει τρία μέλη στο δ.σ. το 2019, αλλά και της παράταξης του Γιώργου Ιωακειμίδη, που είχε διπλή εκπροσώπηση την προηγούμενη θητεία, υπολογίζεται ότι μπορεί να εκλέξει ακόμα και έντεκα έδρες. Άλλωστε, έντεκα ήταν οι έδρες που κατέκτησαν οι τρεις συνδυασμοί μαζί στις προηγούμενες εκλογές.

Βάσιμες ελπίδες να κερδίσει έδρα έχει η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία έχει δεδομένους τους 15 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους τρεις για να πιάσει το μέτρο. Αντιθέτως, ο «Συντονισμός Αιρετών» θεωρείται αδύνατον να εκπροσωπηθεί στη νέα σύνθεση του σώματος.

Η τελική κατανομή των εδρών θα εξαρτηθεί αφενός από το αν η παράταξη του Κώστα Πελετίδη καταφέρει να μπει στο δ.σ. αφετέρου από την αποχή και από τα λευκά.

Τα πρόσωπα από τη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 53 δήμαρχοι και 40 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν θέσει υποψηφιότητα στα τέσσερα ψηφοδέλτια. Από αυτούς πέντε δήμαρχοι και δύο δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκλεγμένοι σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Με το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», εκτός από τον επικεφαλής Λάζαρο Κυρίζογλου είναι υποψήφιοι η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. Αντίστοιχα, στον συνδυασμό του Χάρη Δούκα συμμετέχουν ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Θανάσης Ζιώγας και Κορδελιού – Ευόσμου Κωνσταντίνος Σωτηράκης. Οπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τον Δήμο Θερμαϊκού.

Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Ανδρεάδου και Αράπογλου είναι οι δύο από τις μόλις τέσσερις γυναίκες δημάρχους που είναι υποψήφιες στα ψηφοδέλτια, με την τετράδα να συμπληρώνουν οι δήμαρχοι Τήλου Μαρία Καμμά-Αλειφέρη και Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου που κατεβαίνουν στο ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα.

Πηγή: voria.gr