Σε τιμές ρεκόρ το σουβλάκι-Νέο κύμα αυξήσεων σε γάλα και γιαούρτι (2 ΒΙΝΤΕΟ)

Σε τιμές ρεκόρ το σουβλάκι-Νέο κύμα αυξήσεων σε γάλα και γιαούρτι (2 ΒΙΝΤΕΟ)

Πολλά είδη διατροφής έχει συμπαρασύρει το κύμα της ακρίβειας, αυτό που προκαλεί ωστόσο τη μεγαλύτερη αίσθηση, είναι το σουβλάκι, το πιο αγαπημένο ίσως φαγητό, σταμάτησε να είναι και προσιτό.

Είναι το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και πολλές φορές η εύκολη λύση για να γεμίσει το στομάχι. Το σουβλάκι παραμένει αγαπημένο, αλλά δυστυχώς η τιμή του που σε πολλές περιοχές πλησιάζει πια και τα 4 ευρώ… δύσκολα καταπίνεται.

Το πιο ακριβό σουβλάκι το έχει η Κρήτη με τη μέση τιμή να έχει σκαρφαλώσει στα 3,68, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3,54 ευρώ. Στη Αθήνα το σουβλάκι φτάνει στα 3,28 ευρώ. Στη Λάρισα η τιμή του κυμαίνεται στα 3,14 ευρώ, στο Βόλο στα 2,98 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή βεβαίως είμαστε γύρω στα 3,60€, 3,70€ για το πίτα γύρο χοιρινό σουβλάκι, ντομάτα, πατάτα, σως. Εξαρτώμεθα βεβαίως από τους προμηθευτές από όλα τα υπόλοιπα που μας κυνηγάνε, την ενέργεια, τα έξοδα, τα χαρτιά, τα λάδια» υπογράμμισε ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, Δημήτρης Εικοσιδυός.

Η μέση τιμή στο γνωστό “πίτα γύρος” στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα τρεισήμισι ευρώ, ενώ ανάλογα με το τι θέλει να προσθέσει ο κάθε πελάτης μπορεί να ξεπεράσει και τα 4,50 ευρώ.

Ακριβό μου… σουβλάκι

Το εύρος των τιμών είναι όμως πολύ μεγάλο ακόμα και στις γειτονιές της Αττικής, με την μέση τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι να έχει εδραιωθεί πλέον στα 3,5 ευρώ.

Στις γειτονιές της Αττικής ακριβότερο βρίσκουμε το σουβλάκι στα Μελίσσια με την τιμή να φτάνει στα 3,93 ευρώ και στα Βριλήσσια με 3,81 ευρώ. Πιο οικονομικό το σουβλάκι στο Κερατσίνι όπου κοστίζει 2 ευρώ και στην Ομόνοια 2,20 ευρώ.

Η εκτόξευση των τιμών λοιπόν φαίνεται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας, ακόμη και στο πλέον παραδοσιακό μας έδεσμα.

Στο μεταξύ, γονατίζει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης αλλά και στους λογαριασμούς.

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι καταναλωτές με την αύξηση που έχει στο ράφι το γάλα και το γιαούρτι με την Μαρία να μην μπορεί ακόμα να πιστέψει πόσα πλήρωσε για τρία κεσεδάκια και μισό λίτρο γάλα.

«Δεν γίνεται να δίνεις τρία ευρώ για τρία γιαούρτια. Ένα ευρώ το γιαούρτι όταν το χρειάζεσαι καθημερινά» σημείωσε.

Συζώντας με τους γονείς και τον μικρό αδελφό της, τα δύο αυτά προϊόντα δεν μπορούν να λείψουν από το σπίτι. Ένα έξοδο που σήμερα με τις αυξήσεις τιμών έχει φτάσει στα 30 ευρώ την εβδομάδα.

Όσο και να ψάχνει στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ γιαούρτι κάτω από 3,10 δεν πρόκειται να βρει.

Τρεις ανατιμήσεις έχει δεχτεί μέχρι στιγμής το γιαούρτι που από 2,60 ευρώ έφτασε να πουλιέται στα ράφια έναντι 3,20. Τιμές που θυμίζουν σούπερ αμόλυβδη και το καθιστούν πλέον προϊόν πολυτελείας.

Κόβουν τα γαλακτοκομικά
Μέσα σε λίγους μήνες η κατανάλωση γαλακτοκομικών έπεσε στην χώρα μας σχεδόν κατά 10% αφού οι καταναλωτές κόβουν ακόμα και το γάλα ή το γιαούρτι για να βγάλουν τον μήνα.

«Όταν πας να ψωνίσεις συνολικά για το σπίτι, μπορεί και να βγει ένα 20ρικο παραπάνω στο ταμείο. Ε αυτό είναι χρήματα» τόνισε η Δέσποινα.

Αυτά σκέφτεται η Δέσποινα και με βαριά καρδιά παίρνει το καλαθάκι της και ψάχνει τις προσφορές στα ψυγεία με το κιάλι.

Στο ράφι γιαούρτι ενός κιλού πήρε αύξηση κατά 15% από 3,48 στα 4,11 και γάλα 1 λίτρου από 1,38 έφτασε στο 1,48 μέσα σε 3 μήνες. Στα 2 ευρώ έφτασε το γάλα μακράς διάρκειας.

Από την μια οι παραγωγοί θα πουν πως οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν πάρει την ανήφορα όπως και όλα τα κόστη παραγωγής και από την άλλη οι καταναλωτές θα απαντήσουν πως το πορτοφόλι τους πια δεν φτάνει ούτε για γάλα.

Αφήστε μια απάντηση