Σε ετοιμότητα οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού

Σε ετοιμότητα οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού 12 ναυαγοσώστες. Για ακόμα μία καλοκαιρινή σεζόν είναι έτοιμοι να συνδράμουν όπου παραστεί ανάγκη με πλωτά σκάφη, Jet Ski και οχήματα 4×4.

Είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν για την ασφάλεια των λουόμενων σε Περαία, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Πάλιουρα και Ποταμό, παραλίες, που δέχονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου.

Από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού λειτουργούν οχτώ ναυαγοσωστικοί πύργοι. Με δύο πλωτά σκάφη με πλήρη εξοπλισμό, δύο jet ski και όχημα 4Χ4 για περιπολίες από ξηράς οι ναυαγοσώστες, που απαρτίζουν την ομάδα δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό.

Ο πνιγμός χαρακτηρίζεται ως σιωπηλός θάνατος αφού ο άνθρωπος που κινδυνεύει σπανίως φωνάζει βοήθεια. 8 στους 10 ανθρώπους που χάνονται στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Μόνο το 2023 σημειώθηκαν 407 θάνατοι σε υδάτινο περιβάλλον, εκ των οποίων 400 στη θάλασσα και επτά σε εσωτερικά ύδατα. Το 65% αφορά πνιγμούς, το 6% παθολογικά αίτια και το 29% δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Το μεγαλύτερο ποσοστό 71% αφορά άνδρες και το 29% γυναίκες.

Το περασμένο έτος, η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφθασε το 91%, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2022, ενώ τα συμβάντα διάσωσης σε 60 δήμους έφτασαν τα 4.758.

Η προσοχή, η επίβλεψη παιδιών και η μη υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας είναι το κλειδί για τη εξάλειψη του κινδύνου.