Σάββας Αναστασιάδης: “Στηρίζουμε τον ελληνισμό της Πόλης” (ΒΙΝΤΕΟ)
Τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κατά την οποία έγινε ενημέρωση των μελών της από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να παραμένουν ζωντανά, να μην χαθούν και να βρουν λύση τα αιτήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.
Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο κ. Αναστασιάδης, τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αντώνιο Λαμπίδη και τον Γενικό Γραμματέα του
Συλλόγου Θεμιστοκλή Παχόπουλο για τις δράσεις του συλλόγου και τα ζητήματα της Ομογένειας.
«Φιλοξενούμε τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, από τους παλαιότερους προσφυγικούς συλλόγους, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1928 και έχει εξαιρετική δραστηριότητα με ιδιόκτητα κτίρια, ιατρεία, γυμναστήρια, πλούσια φιλανθρωπική, και πολιτιστική δράση», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:
«Οι σύλλογοι του προσφυγικού ελληνισμού επιτελούν σημαντικό έργο καθώς διατηρούν ζωντανά τα ήθη τα έθιμα των προγόνων μας και δίνουν αγώνες για την αποκατάσταση των διεκδικήσεών τους. Επιτελούν σημαντικό έργο στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους προσπαθούσαν και προσπαθούν να συμβάλουν. Κάνοντας έστω μικρά βήματα και όχι ουτοπικά, θα μπορέσουμε να είμαστε κοντά στον εκεί πληθυσμό, θέτοντας θέματα που πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα.
Κυρίαρχο φυσικά είναι το θέμα της ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών και της διεθνούς κοινής γνώμης για τα ζητήματα του ελληνισμού και σε αυτό μπορούμε να συμβάλουμε».
Η άλλοτε πολυπληθής κοινότητα Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης έχει πλέον συρρικνωθεί, απομένουν μόλις 1.800 μέλη της κυρίως ηλικιωμένοι, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Ο κ. Λαμπίδης αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου που ιδρύθηκε πριν από περίπου εκατό χρόνια από τους πρώτους Κωνσταντινουπολίτες οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα, στην περιοχή της Καλλιθέας.«Ο Σύλλογος αριθμεί 1400 μέλη και στις αντίξοες σημερινές συνθήκες οραματίζεται ένα μέλλον όπου θα υπάρχει πλήρης και οριστική αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού όπου γης και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις», είπε ο κ. Λαμπίδης ενώ αναφέρθηκε σε ενέργειες του συλλόγου για την ίδρυση νομικού γραφείου στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης όπου θα απευθύνονται οι ιδιώτες για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη αλληλεγγύης στους Έλληνες και όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης που ζουν την τραγωδία του πολέμου και της καταστροφής.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) και της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που
έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. «Κατά γενική ομολογία ήταν μία ιστορική συνεδρίαση, εξαιρετική, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως και η ημερίδα για τα λιμάνια που ακολούθησε», επισήμανε.
Οι συναντήσεις με τα προσφυγικά σωματεία, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, θα συνεχιστούν στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή κατά το τρέχον έτος.
Δείτε το βίντεο: