Πώς θα αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη και ο τρόπος αντιμετώπισής της (BINTEO)
Η Κατερίνα Γκαγκάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, και η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για την κατάθλιψη.
Με την πρώτη δυσκολία οι περισσότεροι από εμάς λέμε πως αισθανόμαστε άσχημα και καταθλιπτικά.
Οι άνθρωποι όμως, που έχουν πραγματικά κατάθλιψη βιώνουν κάτι που είναι συγκλονιστικό και σίγουρα πολύ δύσκολο. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και η κατάθλιψη σήμερα είναι και όπως όλες οι άλλες ασθένειες.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή με ψυχοθεραπεία και σίγουρα υπάρχει λύση.
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, Κατερίνα Γκαγκάκη αποκάλυψε πως είχε κατάθλιψη για πολλά χρόνια και πως μάλιστα, δεν το είχαν αντιληφθεί πολλοί.
«Έχω από πολύ μικρή χρόνια κατάθλιψη και είχα την τύχη να έχω γονείς που πριν από 30 χρόνια το αποδέχτηκαν όταν τους το είπε κάποιος. Πήρα φαρμακευτική αγωγή και συνεχίζω ανά περιόδους. Εγώ από πολύ μικρή ήμουν βουλιμική με όλα τα συμπτώματα. Το έκρυψα αρκετά χρόνια και όταν έγινε μη λειτουργικό, γιατί δεν πήγαινα σχολείο, είπα πως δεν θέλω να δώσω εξετάσεις, τότε ζήτησαν τη βοήθεια κάπου. Το παρακολούθησα πολλά χρόνια και δυστυχώς με δική μου εκτίμηση σταμάτησα. Δεν είχε τελειώσει», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Η βοήθεια που μου δόθηκε τότε με έκανε να θέλω να σπουδάσω ψυχολογία. Δεν το έκανα τελικά. Η αποδοχή ήταν το πιο σημαντικό. Ως μοναχοπαίδι δεν είχα επίγνωση των ορίων. Μου έβαλε όρια ο ψυχαναλυτής. Πριν από δύο καλοκαίρια, και ενώ βρισκόμουν σε αγωγή, δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Μετά από έναν χρόνο ήμουν καλύτερα. Υπήρξε περίοδος που έκλεινα το φως όταν έμπαινα στο μπάνιο».
Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, είπε πως η κατάθλιψη είναι διαφορετική για τον καθένα.
«Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή του συναισθήματος. Πρόκειται για μία σοβαρή διαταραχή που σε ακραία περίπτωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις».
Πώς θα αναγνωρίσω την κατάθλιψη
Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως η κατάθλιψη περιλαμβάνει δυσφορικό συναίσθημα, αρνητικές σκέψεις, ιδέες ανημποριάς, ενοχές, σωματική κόπωση.
«Βλέπουμε προβλήματα στη διατροφή, στον ύπνο και στη σεξουαλική υγεία αλλά και σκέψεις θανάτου. Πλήττεται η σχέση με το εαυτό του που βλέπει τα πάντα αρνητικά και έτσι αντιμετωπίζει και τον κόσμο. Μένει μόνο του και χάνει την ικανότητα να συνδέεται με τους άλλους».
H Κατερίνα Γκαγκάκη είπε πως είναι αρκετά μοναχικός άνθρωπος και σε κάποιες περιπτώσεις το έκρυβε όταν πήγαινε για δουλειά.
«Υπήρξαν περίοδοι πως δεν ήμουν λειτουργική. Έλεγα και σημαντικό να είναι, ας περάσει. Έβρισκα μία δικαιολογία και κάποια στιγμή άρχισαν να είναι μόνο δικαιολογίες».
Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως πλέον ο κόσμος μιλάει για την κατάθλιψη αλλά και για τη παρακολούθηση από ψυχαναλυτή.
Τι λέμε & τι δεν λέμε σε κάποιον που υποπτευόμαστε πως έχει κατάθλιψη;
Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως εάν υποπτευόμαστε πως κάποιος έχει κατάθλιψη δεν πρέπει να του πούμε να μην στεναχωριέται.
«Επειδή είναι δικός μας άνθρωπος και φοβόμαστε τείνουμε να ελαχιστοποιούμε τους λόγους προαισθάνεται. Επίσης, κάνουμε τον ψυχολόγο κάτι που δεν τον βοηθάει. Όταν έχεις άνθρωπο με κατάθλιψη στο περιβάλλον του τότε πρέπει να τον ρωτήσουμε εάν θέλει να μιλήσει, εάν θέλει να τον συνοδέψουμε. Το συνάσθηκα είναι δικό μας και είναι πάντα σωστό. Δεν πρέπει να λέμε τι αισθάνεται ό άλλος».
Η Κατερίνα Γκαγκάκη είπε πως όταν διαγνώστηκε με κατάθλιψη ένιωσε ανακούφιση.
«Επειδή σπούδασα ψυχολογία, ήταν ο λόγος αυτός για να το σπουδάσω. Αυτή η βοήθεια και η αποδοχή που μου δόθηκε να τη μεταδώσω αλλά μετά το γύρισα σε έναν άλλον κλάδο. Η αποδοχή είναι τεράστιος παράγοντας. Ο άνθρωπος που με αποδέχθηκε αφού είπα όλα όσα φανταζόμουν ήταν ο άνθρωπος που είχα απέναντί μου και μου έδωσε την ανάσα. Ήταν πολύ αυστηρός! Νομίζανε όλοι πως απλώς είμαι κακομαθημένη. Χάρηκα που κάποιος αποδέχτηκε πως κάτι έχω γιατί τότε μπορούσα να το αντιμετωπίσω. 8 στις 10 ημέρες είμαι πιο δυνατή από την κατάθλιψη. Με βοήθεια βέβαια. Για εμένα χρειάζονται και τα φάρμακα».
Η θεραπεία
Όπως εξηγεί η κ. Δήμητρα Ζάφειρα, η προσφορά είναι μέρος της θεραπείας της κατάθλιψης.
«Ο άνθρωπος που έχει περάσει κατάθλιψη ή περνά αντιλαμβάνεται τον πόνο των άλλων γιατί έχει πονέσει. Συμμερίζεται τον πόνο γιατί κάποτε δεν τον βοήθησαν. Βοηθάει τον εαυτό του μέσα από την προσφορά και είναι πολύ σημαντικό».
Μάλιστα, όπως αναφέρει, υπάρχει και η χαμογελαστή κατάθλιψη.
«Μπορεί να είσαι παραγωγικός και εντός εισαγωγικών να διασκεδάζεις αλλά να είσαι ασύνδετος με τον εαυτό σου. Το σώμα, οι σκέψεις, το συναίσθημα και η συμπεριφορά μας είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αν μπεις στη διαδικασία να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αυτό σου αλλάζει την αυτοπεποίθηση σου αλλά και την ευθύνη του προβλήματος».
Η Κατερίνα Γκαγκάλη αποκάλυψε πως εκείνη κάποτε την έκανε να κινητοποιηθεί επειδή ήθελε να κερδίσει πίσω μία σχέση.
Τα λάθη που κάνουμε στην κατάθλιψη
Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα εξηγεί επίσης, πως χωρίς τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή η κατάθλιψη μπορεί να συνεχιστεί.
«Εάν δούνε κάτι τέτοιο καλό είναι να αλλάξουν ειδικό. Πολλοί που δεν είναι καλά πάνε στον ειδικό και όταν αισθάνονται καλυτέρα σταματούν. Τα φάρμακα κόβονται σταδιακά με τη βοήθεια του ψυχίατρου. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα με τον συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμάκων. Σε αυτό το πιο σημαντικό είναι δέσμευση του ανθρώπου πως θα συνεχίσει. Μαθαίνεις τις ρίζες του προβλήματος και βλέπουμε με ποια δική μας στάση μπορούμε να ενισχύουμε την κατάθλιψη».
Η Κατερίνα Γκαγκάλη είπε πως δεν πιστεύει πως η κατάθλιψη φεύγει ποτέ απλώς μαθαίνεις να την αντιμετωπίζεις.
«Όταν έχασα τον πατέρα μου, είπα ’’ωχ τώρα θα έρθει’’, αλλά δεν ήρθε».