Ποταμός: Μπάχαλο με τα παρκαρισμένα πάνω στην άμμο-Σηκώνει τα χέρια ο Τζέκος
Πραγματικό μπάχαλο επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο του Ποταμού με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στην άμμο και την άναρχη κατάσταση που επικρατεί γενικώς. Το πιο δυσάρεστο όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης, διότι ο ίδιος ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θόδωρος Τζέκος, ΟΜΟΛΟΓΕΙ πως δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Είναι δυνατόν;
Δεν τα λέμε εμείς, αλλά το ρεπορτάζ της voria.gr.
Διαβάστε το:
“Ανεξέλεγκτη είναι η στάθμευση στην παραλία Ποταμός της Επανομής, ακόμα και εντός του υδροβιότοπου, ο οποίος είναι σε καθεστώς προστασίας από το δίκτυο Natura.
Στην ίσως πιο δημοφιλή κοντά στη Θεσσαλονίκη παραλία συρρέουν καθημερινά χιλιάδες κόσμου με τα ΙΧ τους, για να απολαύσουν μια βουτιά είτε στα beach bar είτε σε κάποιο σημείο από τα ελεύθερα χιλιόμετρα της παραλίας. Αυτό μοιραία προκαλεί κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και ζήτημα με τη στάθμευση, ειδικά στα μέρη όπου ο δρόμος στενεύει. Εκεί, παρά τις πινακίδες απαγόρευσης της στάθμευσης που έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να είναι εφικτή η διέλευση δύο αυτοκινήτων ταυτόχρονα από αντίθετες κατευθύνσεις, οι οδηγοί αφήνουν τα ΙΧ τους όπου βρουν. Μάλιστα, όπως μεταφέρουν λουόμενοι στη Voria.gr, αρκετοί είναι αυτοί που τα παρκάρουν ακόμα και πάνω στην άμμο.
Πέρα από το θέμα της δυσχερούς κυκλοφορίας, βεβαίως, διαχρονικό είναι και το ζήτημα των επιπτώσεων που έχει η συνεχής κίνηση οχημάτων στον σημαντικό υδροβιότοπο για διάφορα είδη πανίδας που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού έχει επίγνωση του προβλήματος, ωστόσο αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να περιοριστεί η είσοδος στην περιοχή, για τη διαχείριση της οποίας είναι αρμόδιος ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θοδωρής Τζέκος ανέφερε στη Voria.gr ότι δεν μπορεί κάποιος να εμποδίσει τον κόσμο να πάει στην παραλία, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά σημεία εισόδου. «Και… συρματοπλέγματα να βάλεις, πάλι ο κόσμος θα βρει τρόπο να πάει», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια είχαν τοποθετηθεί και μπάρες, οι οποίες όμως βρέθηκαν σπασμένες την αμέσως επόμενη μέρα.
«Εμείς δεν έχουμε την διαχείριση του υδροβιότοπου, ενώ ιδιοκτησιακά ένα κομμάτι να ανήκει στο δήμο κι ένα κομμάτι στην ΕΤΑΔ, δηλαδή εμπλέκονται διάφοροι φορείς. Επιπλέον, ο δήμος δεν έχει δυνατότητες να διαχειριστεί το πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε καν Δημοτική Αστυνομία, ούτε καν για να ελέγχουμε παραβάσεις των καταστημάτων. Αλλά και να είχαμε, είναι πολύ μεγάλο το παραλιακό μέτωπο», δήλωσε.
Πρόβλημα στον υδροβιότοπο και στο Φανάρι
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή μετά τα beach bar, όπου είναι αυστηρότερο το καθεστώς προστασίας. «Τα παρκαρισμένα που είναι στον Ποταμό δεν πειράζουν. Το πρόβλημα είναι μετά τον Ποταμό, που μπαίνουν μετά τα beach bar μέσα στον υδροβιότοπο, γιατί εκεί αλλάζει και το καθεστώς προστασίας. Δεν είναι μόνο Natura, αλλά και καταφύγιο άγριας ζωής. Στη Natura μπορείς να διαμορφώσεις ένα χώρο για στάθμευση, όμως στο καταφύγιο δεν μπορείς να έχεις ούτε διέλευση», σημείωσε.
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Φανάρι, στην αμμόγλωσσα που σχηματίζεται μέσα στη θάλασσα, όπου υπάρχει και το Ναυάγιο, όπου πλέον ο δρόμος έχει πατηθεί και λόγω και της ανομβρίας η πρόσβαση είναι δύσκολη, ενώ μέχρι πρότινος για να πάει κάποιος χρειαζόταν τετρακίνητο όχημα. «Εκεί θέλει μια άλλη λογική στην πρόσβαση, ενδεχομένως με κάτι σαν ηλεκτρικό τρενάκι ή δια θαλάσσης. Να υπάρχει προστασία από την… επέλαση των βαρβάρων, αλλά να υπάρχει και επισκεψιμότητα και μάλιστα με έναν γραφικό τρόπο», ανέφερε ο δήμαρχος”.
Ομολογία αποτυχίας;