“Πλήρης η απαξίωση των θεσμών και των συλλογικών οργάνων από τη διοίκηση του δήμου”

“Πλήρης η απαξίωση των θεσμών και των συλλογικών οργάνων από τη διοίκηση του δήμου”

Επίθεση της παράταξης του Θόδωρου Τζέκου στην διοίκηση Τσαμασλή εξαιτίας της επιμονής της τελευταίας να κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις συνεδριάσεις του Δήμου:

“Πλησιάζουμε 2 χρόνια χωρίς δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Και αφού, μετά πολλών κόπων και βασάνων, έγιναν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση του δήμου αρνείται να πάει σε συνεδριάσεις μικτού τύπου, δηλαδή με φυσική παρουσία των εμβολιασμένων μελών, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου και εξ αποστάσεως για τους υπόλοιπους. Ούτε λόγος βέβαια να δώσει στο κοινό έναν κωδικό για να παρακολουθεί τις τηλεσυνεδριάσεις εξ αποστάσεως από το σπίτι του. Τόσο δύσκολο είναι άραγε; Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δήμοι, για εμάς φαίνεται άθλος, ή μάλλον μας βολεύει να το παρουσιάζουμε ως άθλο. Οι δε επιτροπές (ποιότητας ζωής και οικονομική) γίνονται αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη, αν και οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από 9 μόλις μέλη. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής της διοίκησης του δήμου είναι να υπολειτουργούν ουσιαστικά τα συλλογικά όργανα.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή στάθηκε η πλήρης απαξίωση από τη διοίκηση του δήμου της Επιτροπής Διαβούλευσης. Του πολυπληθέστερου συλλογικού οργάνου (έως 50 μέλη) , στο οποίο συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και των συλλόγων της. Ένα γνωμοδοτικό μεν όργανο που προωθεί όμως τη διαβούλευση και δίνει την ευκαιρία στους εκπροσώπους της κοινωνίας να εκφραστούν. Ένα όργανο που για τους περισσότερους από εμάς (θέλω να πιστεύω) αποτελεί εργαλείο πολιτικής και ζύμωσης των απόψεων με την κοινωνία, για την διοίκηση του δήμου φαίνεται ότι αποτελεί βαρίδιο. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε καθόλου μέσα στο 2021 και στην μοναδική του συνεδρίαση, υποχρεωτικά αφού την επιβάλει ο νόμος (αλλιώς;;), για την συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος τα μέλη κλήθηκαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση ¨ ῾δια περιφοράς¨ !!!! Δηλαδή τους έστειλαν ένα email και τους ζήτησαν να απαντήσουν στο email με τη τοποθέτησή τους. Φυσικά δεν ανταποκρίθηκε κανένας!!!! Η διοίκηση ωστόσο βγήκε από την υποχρέωση, τέλεσε το τυπικό της καθήκον για διαβούλευση και προχωράει περήφανη…. Γιατί άλλωστε να χάνει το χρόνο της με περιττές συζητήσεις με τους φορείς και τους δημότες αφού αυτή κατέχει την αλήθεια για εμάς…

Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου έχει δείξει ότι θεωρεί περιττή οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης και απαξιώνει συνειδητά τα συλλογικά όργανα. Αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή της και φυσικά δεν οφείλεται (όπως προσχηματικά ισχυρίζεται) μόνο στον αδηφάγο κορωνοϊο, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει ροκανίσει και μεγάλο μέρος των συμμετοχικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων μας”.

Αφήστε μια απάντηση