Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ερχονται αντιπλημμυρικά έργα σε Περαία, Μηχανιώνα και Επανομή

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ερχονται αντιπλημμυρικά έργα σε Περαία, Μηχανιώνα και Επανομή

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι η απόλυτη στόχευση για να θωρακιστεί η Κεντρική Μακεδονία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Άλλωστε εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά και ελλοχεύουν οι σημαντικότερες απειλές, ειδικά στις αστικές περιοχές.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή ημερίδα, με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική αλλαγή», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ως κυρίαρχο πρόβλημα τους ανεπαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων, τις μη ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τη θεσμική θωράκιση. Όπως τόνισε, «πρέπει άμεσα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα αντιπλημμυρικά. Οι πόροι που είναι σήμερα διαθέσιμοι δεν αρκούν για τις μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κυρίως στις πόλεις, καθώς οι υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Οι αντιπλημμυρικές υποδομές που διαθέτουμε ανταποκρίνονται στα κλιματικά δεδομένα του 1950 και 1960. Χρειάζεται να γίνουν νέα, πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, για τα οποία σήμερα οι Περιφέρειες, οι Δήμοι αλλά και η ίδια η κεντρική Πολιτεία δεν διαθέτουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Χρειάζονται ευρωπαϊκοί πόροι, που θα διασφαλίσει και θα αποδώσει για αυτό το σκοπό η Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα, αν δεν θέλουμε νέους Βόλους, νέες Θεσσαλίες…».

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, δύο είναι τα βασικά ζητήματα, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Πρώτον, ότι η άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των κλιματικών στόχων είναι καίρια. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα. Δεύτερον – και αυτό είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό – το γεγονός ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να πιάσουμε τους στόχους μακροπρόθεσμα. Πρέπει τώρα, άμεσα, να θωρακίσουμε τις Περιφέρειες και τις πόλεις μας και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, τις ζωές τους, τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Εθνικές Κυβερνήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να συνεργάζονται στενά και εποικοδομητικά ως κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας. Για να λειτουργήσει η αλυσίδα πρέπει οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες να είναι σαφώς κατανεμημένες κι αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, έχουμε ένα πλέγμα αρμοδιοτήτων, ειδικά στα αντιπλημμυρικά έργα, που δημιουργεί σύγχυση, δυσλειτουργία και τελικά κακό αποτέλεσμα».

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας και φυσικά ολόκληρος ο πλανήτης. Κι εδώ δεν χωρούν ούτε μισόλογα, ούτε αναβολές, ούτε υπεκφυγές. Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και ο χρόνος που έχουμε για να αλλάξουμε πορεία είναι πλέον οριακός. Άλλωστε, ήδη βιώνουμε τις συνέπειες, ενώ έχουμε ακούσει τους επιστήμονες και τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι τα ακραία φαινόμενα, τα οποία προκαλούν μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας καταστροφές, όχι μόνο θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ζωής μας, αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι και πιο συχνά και πιο έντονα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, έκανε λόγο για δαιδαλώδεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθυστερήσεις και μεγάλο πλέγμα αρμοδιοτήτων στην υλοποίηση των έργων. «Το master plan του υπουργείου Υποδομών για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην διευρυμένη μείζονα Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει 123 έργα σε 11 δήμους. Από τα έργα αυτά τα 40 χαρακτηρίστηκαν έργα πρώτης προτεραιότητας και αφορούν, μεταξύ άλλων, εργασίες στους ποταμούς Αξιό, Λουδία, Γαλλικό και την Τάφρο 66».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ανέφερε τις σημαντικότερες παραμέτρους του Μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:

-Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (συμπληρώνεται πλέον κι από εξειδικευμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά περίπτωση).

-Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία.

-Ψηφιακός κόμβος διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας επίγειων και δορυφορικών δεδομένων, που σχετίζονται µε το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον, µε στόχο τον εντοπισμό περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής µε αυξημένη τρωτότητα και έντονη διάβρωση.

-Αναβάθμιση των επτά σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκατάσταση δύο νέων σταθμών στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και στην οδό Λαγκαδά, που δίνουν εικοσιτετράωρη εικόνα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

-Έχει αρχίσει η περαιτέρω διεύρυνση του Επιχειρησιακού Μηχανισμού της Περιφέρειας, με στόχο την οργανωμένη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των κλιματικών μεταβολών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

-Είναι σε εξέλιξη η μόνιμη εγκατάσταση εκατοντάδων αισθητήρων, μετεωρολογικών σταθμών και τηλεμετρικών συστημάτων σε δημόσια κτίρια και πάρκα, σε γέφυρες, ποταμούς, χειμάρους, λιμενοβραχίονες, ακόμη και σε υποδομές βιολογικών καθαρισμών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να γίνεται συνεχής, 24ωρη παρακολούθηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών δεικτών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της συστηματικής καταγραφής των διακυμάνσεων των τιμών σε υδάτινους πόρους και στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο.

Η μελέτη

Οι περιοχές πρώτης προτεραιότητας για τη λήψη μέτρων στη γεωργία με στόχο την προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική αλλαγή ορίστηκαν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας

Ο περιβαλλοντολόγος και μελετητής της Environplan A.E., Αντώνης Σακαλής, στην εισήγησή του είπε ότι οι περιοχές αυτές είναι οι γεωργικές εκτάσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Εγνατίας, Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας, Θερμαϊκού, Επανομής, Μηχανιώνας, Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας, Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Λαχανά, Σοχού, Πανοράματος, Χορτιάτη, Αγίου Αθανασίου, Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Από την Ημαθία στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας περιλαμβάνονται η Μελίκη και το Πλατύ, από το Κιλκίς οι ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κορυσσών, Μουριών και Χέρσου, από την Πιερία, η Κατερίνη, ο Κορινός, η Παραλία Λιτοχώρου, και οι ενότητες Ανατολικού Ολύμπου, Δίου, Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας, από τις Σέρρες οι ενότητες Άνω Βροντούς, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως, Ροδολίβους, Αμφίπολης, Κόρμιστας, Πρώτης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Στρυμώνα, Ηρακλείας, Σκοτούσσης, Στρυμονικού, Νέας Ζίχνης, Αλιστράτης, Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου, Κερκίνης, Πετριτσίου και Προμαχώνα και από την Χαλκιδική οι ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Ορμύλιας, Σταγείρων, Ακάνθου, Παναγίας, Κασσάνδρας, Παλλήνης, Μουδανίων, Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Σιθωνίας.

Στις προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Σακαλή, περιλαμβάνονται ακόμη τα δάση και οι αναδασωτέες εκτάσεις, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, τα αποθέματα υδατικών πόρων, τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι παράκτιες χρήσεις, ο χιονοδρομικός τουρισμός, ο θερινός τουρισμός, οι υποδομές ενέργειες, οι επίγειες μεταφορές οι λιμενικές υποδομές, η υγεία και το δομημένο περιβάλλον.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται συνολικά 197 μέτρα κόστους 228 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κυριότερα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που είναι ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Σακαλής τόνισε ότι συνμπεριλαμβάνονται η παρακολούθηση κρίσιμων παταμέτρων για την εκτίμηση των απειλών της τη γεωργία, η καταγραφή σε ετήσια βάση του βαθμού ερημοποίησης των εδαφών, η ενίσχυση του συστήματος καταγραφής της εμφάνισης ζωονόσων, η αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι αλλαγές στο βιολογικό υλικό και τις καλλιεργητικές τεχνικές. Επίσης, προτεραιότητα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα.

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ προχωρά στη σύνταξη εγχειριδίου για τους δήμους ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με καλές πρακτικές

Ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Δημόπουλος, είπε μέσω τηλεσύνδεσης ότι στο πλαίσιο του έργου Life και σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης προχωρά η δημιουργία κλιματικά ανθεκτικών πράσινων δημόσιων χώρων και εγκαθιστάται σύστημα Internet of Things που θα αποθηκεύει μετρήσεις από αισθητήρες.

Πηγή: voria.gr

*Η φωτό είναι από τα αντιπλημμυρικά έργα που ολοκλήρωσε η ΠΚΜ στο Μεσημέρι.