Παραλιακό Μέτωπο: Τι περιγράφει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Θερμαϊκού
Η μεγάλη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι εώς το Αγγελοχώρι.
Δείτε πως περιγράφεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο η κατάσταση που αφορά στον δικό μας Δήμο και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να προχωρήσει η ενοποίηση χωρίς εμπόδια:
“Στον δήμο Θερμαϊκού, οι υφιστάμενες χρήσεις περιλαμβάνουν αρχικά τις αδόμητες εκτάσεις ανατολικά του οικισμού Περαία, όπου παρατηρείται ελάχιστη διάσπαρτη εκτός σχεδίου κατοικία (εγγύτερα προς τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Περαίας). Στο παραθαλάσσιο εντελώς αδόμητο τμήμα ξεχωρίζει η έκταση και οι εγκαταστάσεις του «ΚΑΠΠΑ 2000» (Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού & Προσαρμοσμένου Αθλητισμού) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος ολυμπιακών έργων «Αθήνα 2004», ενώ στο βορειοδυτικό άκρο χρήσεις ειδικού σκοπού (Λέσχη και κατοικίες Αεροπορίας).
Ακολούθως, η ζώνη άμεσης επιρροής περιλαμβάνει την παράκτια οικιστική ζώνη Περαίας – Νέων Επιβατών, με σχετικά υψηλή πυκνότητα δόμησης στο ανατολικό τμήμα της, η οποία βαίνει σταδιακά αραιότερη στα δυτικά τμήματα των Νέων Επιβατών. Το κτιριακό δυναμικό αποτελείται στην πλειοψηφία του από κατασκευές δύο ή τριών ορόφων, και σε μικρότερο ποσοστό από τετραώροφες πολυκατοικίες. Οι γενικότερες χρήσεις περιλαμβάνουν κατοικία (κύρια και παραθεριστική) και τις συναφείς χρήσεις εξυπηρέτησης του πληθυσμού (εμπόριο, προσωπικές υπηρεσίες, τράπεζες, διοίκηση κοκ), χρήσεις κοινωνικής υποδομής (πολιτισμού, εκπαίδευσης, πρόνοιας κοκ). Οι παραπάνω χρήσεις συμπληρώνονται από έντονη παρουσία τουριστικών χρήσεων (μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστίαση-αναψυχή), με χαρακτηριστικότερη την παρουσία μεγάλης ξενοδοχειακής εγκατάστασης που δεσπόζει (και λόγω ύψους) στο δυτικό τμήμα της παραλίας Νέων Επιβατών, συνεχίζοντας την διαχρονική ιδιότητα της περιοχής ως την εγγύτερη παραθεριστική ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έστω και με μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με το παρελθόν.
Ξεχωρίζει επίσης, στο ανατολικό όριο της Περαίας, το πρώην ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ που πλέον στεγάζει κρατική δομή εκπαίδευσης-κατάρτισης του τουριστικού τομέα (ΟΤΕΚ). Το συμπαγές αστικό τοπίο διακόπτεται μεταξύ των Νέων Επιβατών και του οικισμού Αγίας Τριάδας καθώς παρεμβάλλονται ευρύτερου μεγέθους τουριστικές παραθεριστικές χρήσεις (ΚΑΑΥ Στρατού, πρώην camping ΕΟΤ) και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υποδομές, καθώς και μικρή περιοχή κατοικίας μεταξύ των ΚΑΑΥ και του camping. Στη συνέχεια, η ΖΑΕ περιλαμβάνει τον παλιό προσφυγικό οικισμό της Αγίας Τριάδας, στον οποίο επίσης αναπτύσσονται τουριστικές χρήσεις επί της παραθαλάσσιας ζώνης (καταλύματα, εστίαση, αναψυχή), ωστόσο σαφώς ηπιότερης έντασης συγκριτικά με την περιοχή Περαίας – Νέων Επιβατών.
Οι εντός ζώνης άμεσης επιρροής υφιστάμενες χρήσεις ολοκληρώνονται με την υπόλοιπη εντός σχεδίου περιοχή του οικισμού Αγ. Τριάδας, με μικτές χρήσεις κατοικίας και παραθεριστικών-τουριστικών χρήσεων, καταλήγοντας στην παραθαλάσσια έκταση των παιδικών κατασκηνώσεων, τις οποίες συμπεριλαμβάνει”.