Ο “Φιλέας Φογκ” στη Χιλή και στη νήσο του Πάσχα (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στη Χιλή και στη νήσο του Πάσχα (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Μετά από μία πολύωρη πτήση 43 ωρών φτάσαμε στο νησί του Πάσχα στο μοναδικό μυστηριώδες αυτό νησί με τις θρυλικές μορφές των moai των τεράστιων απόκοσμων ανθρωπόμορφων αγαλμάτων που ατενίζουν τον ορόζοντα κοιτάζοντας πάντα προς τους τόπους κατοικίας για να τους προστατεύουν.

Το νησί του Πάσχα το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους Ευρωπαίους (Ολλανδοί έμποροι) που το ανακάλυψαν την Κυριακή του Πάσχα του 1722.

Τα moai σκαλίστηκαν σε σκληρό ηφαιστειακό βασάλτη και είναι αφιερωμένα στην μνήμη επιφανών νεκρών συγγενών αποτελώντας ένα ανθρωπολογικό μυστήριο, που κατατάσσει το νησί που ανήκει στην Χιλή αν κα βρίσκεται 3700 χιλ. μακρυά της σε μαγευτικό προορισμό.

Τα αγάλματα λαξεύονταν στον ηφαιοστειογενή κρατήρα Rano Rarakou και σήμερα υπάρχουν ακόμη εκεί 320 σε ημιτελή μορφή.Το νησί έχει μόνο μία παραλία την Anakena, όπου σύμφωνα με τον θρύλο αποβιβάστηκε ο Πολυνήσιος βασιλιάς Hotu Matua.

Επιστροφή στην Χιλή και στο Puerto Natales στην Χιλιανή Παταγωνία και στις όχθες του φιόρδ Ultima Esperanza. Κρουαζιέρα στο φιόρδ που μας έφερε στους χαραγμένους από το πέρασμα αιώνων παγετώνες Serrano και Βalmaceda και αργά το απόγευμα φτάσαμε στο περίφημο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, που θεωρείται ως το πιο θεαματικό εθνικό πάρκο του κόσμου.Θαυμάσαμε τους όμοιους με πύργους κόκκινους γρανιτένιους βράχους ύψους 3000μ.,τις 12 σμαραγδένιες λίμνες, τους καταρράκτες, τα επιπλέοντα παγόβουνα και τους αιώνιους παγετώνες αλλά κια την πλούσια πανίδα όπου ξεχωρίζουν τα άφθονα λευκά-πορτοκαλί guanacos.

Και την επομένη άφιξη στην πρωτεύουσα Santiago όπου σταματήσαμε στο μέγαρο La Moneda όπου σκοτώθηκε ο Salvator Aliente και στο Mercato Central με τα ολόφρεσκα θαλασσινά στα γραφικά τραπεζάκια ανάμεσα στα φρούτα και στα λαχανικά.

Και τέλος πριν την κουραστική πτήση της επιστροφής μια εκδρομή στην ακτογραμμή του Ειρηνικού και στις όμορφες παραλιακές πόλεις Valparaiso και Vina del Mar.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση