Ο “Φιλέας Φογκ” στη νότια Αιθιοπία: Η εξερεύνηση μιας μεγάλης και άγνωστης χώρας (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στη νότια Αιθιοπία: Η εξερεύνηση μιας μεγάλης και άγνωστης χώρας (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η εξερεύνηση της Αιθιοπίας της μεγάλης και υπέροχης αυτής χώρας στην Βορειοανατολική Αφρική γίνεται σχεδόν υποχρεωτικά σε δύο ξεχωριστά ταξίδια.

Το ένα στα βόρεια της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, σε προαιώνιους ιστορικούς τόπους για τους οποίους θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο και το άλλο στα νότια στην κοιλάδα του ποταμού Omo, στην κοιτίδα της ανθρωπότητας καθώς εδώ βρέθηκαν τα ίχνη του προϊστορικού Homo Gracilis, όπου ζουν μερικές από τις πιο γοητευτικές και απομακρυσμένες φυλές του κόσμου.

Το ταξίδι λοιπόν στη Νότια Αιθιοπία είναι μία πραγματική περιπέτεια καθώς το αυτοκίνητο γλιστράει σε λασπωμένους δρόμους, διασχίζεις τον ποταμό Omo με κανό σκαμμένα σε κορμούς δέντρων, κοιμάσαι σε καμπ με τέντες και με χειροποίητο ντους και έρχεσαι σε επαφή με φυλές όπως οι Dorze που κατασκευάζουν τα σπίτια τους σαν τεράστιες κυψέλες από πλεγμένα μπαμπού, οι Tsemay, που είναι καλλιτέχνες στο στόλισμα του δέρματος με κοχύλια, οι Hamer, που έχουν ως χαρακτηριστικό την διακόσμηση του δέρματος και τη κόμμωση και κυρίως οι Mursi, που οι γυναίκες τους φέρουν στο κάτω χείλος ένα πλακίδιο.

Αλλά και στα δυτικά της Αντίς Αμπέμπα γύρω από την πόλη Gambela ζουν οι φυλές των Anuak σε ένα σύμπλεγμα από καλύβες με χαμηλές πόρτες και αχυροσκεπές και των Nuer με τις γυναίκες τους να έχουν ένα καρφί που τρυπάει το κάτω χείλος και εκτείνεται ως το πηγούνι.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το χωριό των Mursi, το χωριό των Anuak, σκηνές από την κοιλάδα του Omo, όπως και το πέρασμα του ποταμού με <βάρκα> αλλά και το το ταξιδιωτικό μας μέσο στην περιπέτεια.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου:

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680 .

Αφήστε μια απάντηση