Ο “Φιλέας Φογκ” στη Βόρεια Κορέα, την πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου! (ΦΩΤΟ)

Ο “Φιλέας Φογκ” στη Βόρεια Κορέα, την πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου! (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Το ταξίδι στην Βόρεια Κορέα την πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο είναι μία μοναδική εμπειρία καθώς είναι ένα ταξίδι που γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, όπως είναι η διαρκής παρουσία δύο συνοδών-ξεναγών δίπλα σου από την ώρα που θα βγεις από το ξενοδοχείο, που ελέγχουν το τι θα δεις, τι θα ακούσεις και τι θα φωτογραφήσεις, αλλά και η απαγόρευση του Ιντερνέτ και των κινητών τηλεφώνων, τα οποία μάλιστα παραδίδονται στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη και επιστρέφονται κατά την αναχώρηση.

Και η πρωτεύουσα Pyongyang είναι εντυπωσιακή καθώς χτίστηκε από την αρχή μετά τον πόλεμο της Κορέας με μεγάλους δρόμους όπου κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, αλλά και με τις όμορφες κοπέλες-τροχονόμους σε κάθε διασταύρωση, με τις τεράστιες ουρές στις στάσεις των μέσων μεταφοράς, με τα μεγαλειώδη κτίρια-μνημεία και με το μετρό με τους εντυπωσιακά στολισμένους σταθμούς, που συγχρόνως είναι κατασκευασμένοι για να χρησιμεύσουν σαν πυρηνικά καταφύγια στην περίπτωση επίθεσης και με όλα παντού και πάντα κάτω από τα βλέμματα των αποθανόντων μεγάλων ηγετών.

Και ο <δρόμος της επανένωσης> ο φαρδύς με 6 λωρίδες αλλά έρημος από αυτοκίνητα δρόμος οδηγεί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα στο χωριό Panmunjon,, όπου το 1953 υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης του πολέμου της Κορέας αλλά και στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου είναι κυριολεκτικά παράδοξο ότι τις δύο χώρες χωρίζει μόνον ένα τσιμεντένιο τοιχάκι ύψους 10 εκατοστών ενώ ένοπλοι φρουροί και από τα δύο μέρη στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο σε στάση εμπλοκής σε μάχη.

Και κοντά βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα Kaesongh η μόνη πόλη της Κορεατικής χερσονήσου που βγήκε αλώβητη από τις στάχτες του πολέμου με τους τάφους των βασιλέων του αρχαίου βασιλείου.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την αψίδα του θριάμβου, μία εικόνα της Pyongyang με άδειους δρόμους, το καλοντυμένο πλήθος που περιμένει να προσκυνήσει στο μαυσωλείο των ηγετών. το μνημείο των εργατών, το τραπέζι όπου υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης, τα σύνορα, ένα κορεάτικο τραπέζι φαγητού και τα αγάλματα των βασιλέων.

*Διαβάστε το βιβλίο του Αριστείδη Λάμπρου “Ο γύρος του κόσμου σε 60 ταξίδια”

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680

Αφήστε μια απάντηση