Ο Θεόδωρος Μητράκας νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Θεόδωρος Μητράκας νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, αντικαθιστώντας από σήμερα τον κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» για την εκλογή του νέου προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου η διαδικασία ήταν συναινετική και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Μητράκας, όσο και ο αντιπρόεδρος, Μανόλης Λαμτζίδης και ο γραμματέας, Χρήστος Τζιουβάρας, εκλέχτηκαν με 58 ψήφους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ο καθένας.

Έτσι, ο κ. Μητράκας είναι το μόνο νέο πρόσωπο (ως επιλογή της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) στο προεδρείο, καθώς οι κ.κ. Λαμτζίδης (παράταξη Κοιτάμε Μπροστά) και Τζιουβάρας (παράταξη Πράξεις για τη Μακεδονία) συνεχίζουν τη θητεία τους από το Σεπτέμβριο του 2019 (ως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης)

Η διοίκηση

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε δια της ανατάσεως των χειρών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο να επιστρέψει το περιφερειακό συμβούλιο στις δια ζώσης συνεδριάσεις, καθώς όπως είπε οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, γιατί όπως είπε «κατάφερε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να αμβλύνει τις αντιθέσεις, να ανοίξει το διάλογο με όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και βέβαια να δίνει το λόγο σε φορείς και συλλογικότητες που έθεταν ζητήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Λειτούργησε με δημοκρατικότητα και πνεύμα συνεργασίας, επιτέλεσε στο ακέραιο το ρόλο του και για μας ήταν μεγάλη τιμή που αποδέχθηκε την πρόταση μας για να αναλάβει τη θέση του προέδρου στο πρώτο μισό της περιφερειακής θητείας. Περιμένουμε κι από τον Θεόδωρο Μητράκα να είναι ένας συναινετικός πρόεδρος, που θα συμβάλλει στην προώθηση των ζητημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και στην τήρηση της δημοκρατικότητας και της νομιμότητας των διαδικασιών του ανώτατου συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία».

«Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη και θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω στο 100% των δυνατοτήτων μου για να επιτελέσω το καθήκον μου. Ελπίζω και εύχομαι να συνεργαστούμε καλά την επόμενη διετία. Είμαι στη διάθεση όλων σας και να δούμε από κοινού πως θα πορευτούμε για το καλό των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Μητράκας.

«Δεν παύω να είμαι μέλος της ‘Αλληλεγγύης’, της παράταξης της διοίκησης της Περιφέρειας, και θα τηρώ τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία δυο χρόνια. Δεν κρατώ κακία για κάποιες κουβέντες που ακούστηκαν, και από μένα κάποιοι έχουν τη συγγνώμη μου. Προσπάθησα να εκπροσωπώ όλους και να στηρίζω το έργο της διοίκησης», είπε ο κ. Καρακωστάνογλου.

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης, τόνισε: «Η ελπίδα μας ως παράταξη είναι να κοιτάμε μπροστά για την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι αλήθεια ότι είχαμε πολλές γκρίζες γραμμές και πολλές γωνίες, αλλά ποτέ δεν έλαβαν προσωπική διάσταση και αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις με την παράταξη της διοίκησης, στόχος μας είναι να υπάρχει πάντα μια αισιόδοξη προοπτική. Η στάση μας συνδέεται με αυτό που είπα νωρίτερα, ότι οφείλουμε και θέλουμε να δώσουμε στήριξη στον νέο πρόεδρο Θεόδωρο Μητράκα και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει την αναβάθμιση ενός ήδη υποβαθμισμένου θεσμού όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο,όπως και ότι θα καταβάλλει προσπάθεια ώστε το όργανο να αποκτήσει μεγαλύτερη παρεμβατικότητα. Είναι μια παρακαταθήκη που θέλουμε να μείνει και για αυτό δίνουμε την ευκαιρία στον κ. Μητράκα να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, επισήμανε ότι «έχουμε φτάσει στο τέλος, είναι η τελευταία χρονιά της πανδημίας και το 2022 θα είναι η χρονιά της εξόδου από τον εφιάλτη. Και ελπίζουμε να είναι για όλους μας. Για αυτό να κάνουμε προσπάθεια όλοι μαζί να ολοκληρωθεί η τελευταία αναμνηστική δόση. Θα στηρίξουμε το Θεόδωρο Μητράκα γιατί πιστεύουμε ότι τα συλλογικά όργανα πρέπει να ξεκινούν με πνεύμα συναίνεσης και σύνθεσης. Οι πολιτικές διαφορές να μην εκφράζονται μέσα από ανούσιες κόντρες και προσωπικές διαφορές».

Από την ψηφοφορία απείχαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός της Ελληνικής Αυγής, της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης και της «Βάνης – Εγγύηση για την Κεντρική Μακεδονία». Απείχαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία» και ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία, επισημαίνοντας την αντίθεσή τους στον νόμο και τον κανονισμό για την ανάδειξη των οργάνων στην Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση