Ο Θερμαϊκός μας έχει τα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου!

Ο Θερμαϊκός μας έχει τα πιο ζεστά νερά της Μεσογείου!

Εξαιρετικά ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης χαρακτηρίζεται ο Θερμαϊκός κόλπος. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανησυχούν διότι διαπιστώνουν πως ο Θερμαϊκός είναι το πιο ευαίσθητο σημείο της Μεσογείου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφεται στην επιφάνεια των νερών του Θερμαϊκού είναι ανησυχητική, όπως τονίστηκε σε συνάντηση εργασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «REGINA – MSP».

Όπως σημείωσε ο βιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ), Κωνσταντίνος Κουκάρας, “σε παγκόσμιο επίπεδο το hot spot της κλιματικής κρίσης είναι η Μεσόγειος. Εκεί δηλαδή που εμφανίζονται τα πρώτα και έντονα επεισόδια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Μέσα στη Μεσόγειο το hot spot είναι ο Θερμαϊκός κόλπος”.

Ο κ. Κουκάρας προειδοποίησε μάλιστα ότι “δεν έχουμε άλλο χρόνο, αν δεν θέλουμε να κλαίμε μπροστά στον Θερμαϊκό κόλπο” και τόνισε πως έτσι όπως έχουν τα πράγματα ο Θερμαϊκός θα βιώνει στο εξής έντονα οποιοδήποτε επεισόδιο οφείλεται στην κλιματική κρίση.

Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι εδώ. Φαινόμενα, όπως οι βλεννώδεις μάζες, οι ερυθρές παλίρροιες ή ακόμη και οι μαζικοί θάνατοι υδρόβιων οργανισμών καταγράφονται συχνά πια στον Θερμαϊκό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι του 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη σχεδόν εξαφάνιση των υδρόβιων οργανισμών, μυδιών και ψαριών του Θερμαϊκού, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας.

Ο κ. Κουκάρας ανέφερε σειρά στοιχείων για τα νερά του Θερμαϊκού, υπογραμμίζοντας ότι από το 1982 μέχρι πέρσι παρατηρείται αυξητική πορεία της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας. Μέχρι το 2005 μάλιστα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του Θερμαϊκού ήταν 18,2 βαθμοί Κελσίου, ενώ από το 2006 και μετά η θερμοκρασία ανέβηκε στους 19,3 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: voria.gr