Ο Θανάσης Γλαβίνας για το Παραλιακό Μέτωπο και το THESS INTEC

Ο Θανάσης Γλαβίνας για το Παραλιακό Μέτωπο και το THESS INTEC

Με αφορμή την 86η Δ.Ε.Θ. o υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Γλαβίνας, συμμετείχε στην ειδική έκδοση του MyPortal.gr με την ακόλουθη τοποθέτηση για την Θεσσαλονίκη και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Διαβάστε το άρθρο του:

“Διαχρονικά σπουδαία, τόσο από άποψη στρατηγικής όσο και οικονομικής θέσης, η Θεσσαλονίκη, αστικός ιστός και περιφέρεια ως ένα ενιαίο κέντρο, αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου βάρους για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Δεκαετίες τώρα κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, προτείνουν δράσεις με σκοπό την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας δίνοντας σαφώς έμφαση στη Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα ωστόσο δε δικαιώνουν τις προθέσεις και η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο σε μία περιοχή που δείχνει στάσιμη και αδύναμη να ακολουθήσει τις ράγες της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν και η χώρα στο σύνολό της παρουσίασε αρνητικά οικονομικά στοιχεία την τελευταία δεκαετία, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και την Βόρεια Ελλάδα γενικότερα οι δείκτες είναι πάντα πιο αρνητικοί συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη την υλοποίηση και ολοκλήρωση μεγάλων εμβληματικών έργων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ενώ θα αποτελέσουν και σε, ψυχολογικό επίπεδο, μία ένεση αισιοδοξίας σε μία περιοχή συμβιβασμένη με τη στασιμότητα και την αδυναμία ανατροπής κατεστημένων ιδιοτροπιών και χαμηλών προσδοκιών.

Είναι αναμφισβήτητα προς τη θετική κατεύθυνση τόσο η ολοκλήρωση του μετρό, που θα δώσει τεράστια ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης ενώ θα δώσει και σημαντική διέξοδο στην εύκολη πρόσβαση από και προς την πόλη στους περιφερειακούς Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -κάτι ανάλογο απαιτείται άμεσα και για τη δυτική Θεσσαλονίκη- όσο και η προκήρυξη σημαντικών έργων όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, ο προβλήτας 6 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το Μητροπολικό Πάρκο Παύλου Μελά καθώς και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Τα παραπάνω αποτελούν υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης και να δώσουν μία ικανή ώθηση. Περαιτέρω η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέχρι την ανατολική Θεσσαλονική και το Αγγελοχώρι, μαζί με το Τεχνολογικό Πάρκο στην περιοχή της Περαίας, αν και μακρόπνοα σχέδια, απαιτούν άμεσες ενέργειες υλοποίησης και δημιουργικής προοπτικής για μία περιοχή διψασμένη για υποδομές και αναπτυξιακά υλοποιήσιμα έργα.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει όλα τα εφόδια και την προοπτική να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έρευνα, βασισμένη σε ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό από τα τρία Πανεπιστήμια της περιοχής, μονάδες παραγωγής στις βιομηχανικές ζώνες αλλά και μικρότερες παραγωγικές δραστηριότητες, κυρίως του πρωτογενή τομέα την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και τουρισμός όλο τον χρόνο, αποτελούν τρία μεγάλα στοιχήματα. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να επενδύσει στην προσέλκυση νέων κατοίκων, τόσο για την εργασία σε μερικές από τις μεγάλες πολυεθνικές που εγκαθίστανται στην περιοχή, όσο και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε μία παραθαλάσσια μεσογειακή περιοχή με αυξημένη ποιότητα ζωής και θετικό χαρακτήρα. Παράλληλα είναι δεδομένο και ήδη καταγράφεται, η ανάπτυξη της αγοράς των ακινήτων μέσα από τέτοιες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής.

Η ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να παραμένει ένα απατηλό όνειρο αλλά μια σειρά καθημερινών ενεργειών και συνεργειών με σκοπό την ανάδειξη της πόλης και της περιοχής της Μητροπολικής Θεσσαλονίκης με τους περιφερειακούς της Δήμους ως μιας ιδανικής περιοχής για διαβίωση, έρευνα, παραγωγή, επιχειρηματική δράση και αναψυχή. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις και υποχωρήσεις.”

Αφήστε μια απάντηση