Ο ηλικιακός ρατσισμός… χρόνια δεν κοιτά (BINTEO)

Ο ηλικιακός ρατσισμός… χρόνια δεν κοιτά (BINTEO)

Η Χρύσα Ρώπα και η Κλινική Ψυχολόγος Δήμητρα Μητροβγένη μίλησαν στην εκμπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τον ηλικιακό ρατσισμό.
Για το ζήτημα αυτό μίλησε η αγαπημένη ηθοποιός Χρύσα Ρώπα.

«Δεν ξέρω όταν λες ηλικιακός ρατσισμός, εννοείς για το ότι με αντιμετωπίζουν ως μια γυναίκα που θα είναι σε 2 χρόνια 70 χρόνων. Με αντιμετωπίζουν έτσι. Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν λιγότερες αντοχές, συσσωρευμένη κούραση, σωματική και ψυχολογική. Και μπορεί και πνευματική – εγκεφαλική. Δεν περίμενα από κανέναν να κρίνει τι είμαι ικανή να κάνω. Δεν λαμβάνω υπόψη μου τον ηλικιακό ρατσισμό. Αντιμετώπισα το «πλύνε τα πιάτα σου», μία αντιμετώπιση ότι «ξέρουν οι άλλοι, σταμάτα», είπε αρχικά.

«Πιστεύω ότι το κίνητρο για την αντικατάσταση των πιο μεγάλων σε ηλικία ηθοποιών με νεότερους είναι πολιτικοκοινωνικό. Είναι η δομή της κοινωνίας έτσι. ζω σε ένα σύστημα τέτοιο που ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει αχρηστεύει. Αν μου δίνανε καλύτερη σύνταξη θα μπορούσα να σπουδάσω ισπανικά που θέλω. Και η γενιά μας είναι και τυχερή γιατί στα 60 δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος γέρασε. Γιατί να έχω ενοχές επειδή είμαι 68 ετών ή 80 ή 70; Έχω φίλες 80 ετών που είναι νεότατες. Τίποτα δεν με ενοχλεί αν λέγεται με τον σωστό τρόπο», συνέχισε η Χρύσα Ρώπα.

Η κ. Μητροβγένη με την σειρά της έδωσε την επιστημονική αίσθηση του ζητήματος.

«Βεβαίως υπάρχει ορισμός για τον ηλικιακό ρατσισμό. Είναι το σύνολο των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που υφίσταται μία ομάδα, από τα ηλικιακά κριτήρια και μόνο. Δηλαδή από το πόσων ετών είναι. Έχουμε πεποιθήσεις για έναν άνθρωπο επειδή έχει μια συγκεκριμένη ηλικία πχ περιμένουμε μια γυναίκα στα 40 της να «πρέπει» να έχει γίνει μητέρα, ο έρωτας στα 60 είναι γελοίος ή ανύπαρκτος. Τον βλέπουμε σε πολλούς χώρους. Ο ηλικιακός ρατσισμός αφορά περισσότερο στις γυναίκες. Γι’ αυτό και συνυπάρχει πολλές φορές με τον σεξισμό, είναι πολύ κοντά και τα δυο. Μια γυναίκα βάλλεται και από τα δυο. Η ομορφιά μίας γυναίκας είναι συνυφασμένη με την γονιμότητα», υπογράμμισε.

«Ο έρωτας στα 60 θεωρείται γελοίος για μια γυναίκα μόνο όχι για έναν άντρα. Είναι φυσιολογικό όμως να υπάρχει ο έρωτας. Μακάρι να μπορούσα, δεν υπάρχει όμως στο μενού, αλλά και ποιος δεν θα ήθελε να ερωτευτεί. Δεν έχω παρτίδες με την κοινή γνώμη. Μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει, όχι όμως κάτι που να αφορά μία απάτη, κάτι που να συμμετέχω, είναι ένα πράγμα που με προσβάλλει», σημείωσε εύστοχα η Χρύσα Ρώπα.

Ο βαθύτερος λόγος που συμπεριφερόμαστε ρατσιστικά στους μεγαλύτερους
Η κ. Μητροβγένη συμπλήρωσε: «Η ψυχή δεν έχει ηλικία. Με την ηλικία ωριμάζει κάνεις και γίνεται καλύτερος, ειδικά αν είναι πχ καλλιτέχνης. Δεν υπάρχει «μπορεί», επειδή υπάρχει μπροστά ένας αριθμός. Ο ηλικιακός ρατσισμός δεν έχει ηλικία, ασκείται από όλους και για όλους. Πρέπει να μας προβληματίσει γιατί ασκείται σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή γιατί ο άνθρωπος έχει τόσο μεγάλα ποσοστά όταν βλέπει έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο βλέπει ότι απειλείται κάπως ή φοβάται τα γηρατειά ή τον θάνατο, θυμώνει συνήθως ότι αναπόφευκτα η θέα ενός ηλικιωμένου τον φέρνει μπροστά στην δική του έκπτωση. Είναι ένα βαθύ υπαρξιακό ζήτημα».

«Αυτό που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι από την πλευρά τους, το υποβιβάζουν. Ο ρατσισμός έγκειται στο ότι έχεις την γνώση αλλά σου αφαιρείται το δικαίωμα λόγω της ηλικίας. Να κρινόμαστε και να μας απορρίπτουν για πράγματα που δεν έχουν σχέση με την ικανότητά μου. Επίσης ένα ζευγάρι που έχει την ίδια ηλικία, δεν προϋποθέτει ότι θα μπορούν να είναι μαζί ή ότι θα μπορούν να επικοινωνήσουν», είπε συμπληρωματικά η κ. Μητροβγένη.