Ο Δήμος Θερμαϊκού στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Δήμος Θερμαϊκού στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, εντάχθηκε ο Δήμος μας.

Μαζί εντάχθηκαν και οι Δήμοι Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι προστίθενται στους οχτώ δήμους, που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το οποίο ολοκληρώνεται (δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη).

Με τους τέσσερις αυτούς δήμους συνολικά θα συμμετέχουν 12 στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» κι έτσι καλύπτεται σχεδόν στο σύνολό του ο νομός, αφού εκτός προγράμματος μένουν δυο δήμοι (Βόλβης και Χαλκηδόνας). Κι αυτό γιατί βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ και των κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΕ για την επιλογή των δήμων, οι δυο δήμοι δεν έχουν “αστικά χαρακτηριστικά”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε και διπλασιασμό των πόρων που διατίθενται για το πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” στο νέο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα αυτοί να ανέρχονται σε 165 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πολλαπλάσια έργα αστικής ανάπτυξης (αναπλάσεις, κοινωνικές δράσεις κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού, έργα πρασίνου και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών).

Στη 12η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ειπώθηκε μάλιστα από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι το νέο πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” θα πρέπει να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στους 12 δήμους κι όχι αποσπασματικές, ώστε το τελικό αποτύπωμα στη “Λειτουργική Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης” να έχει ως αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου, όπως και του περιβάλλοντος, των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη συνολικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που για πρώτη φορά άρχισε να υλοποιεί η Περιφέρεια πριν από έξι χρόνια, με στόχο “να αντιμετωπίσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές και οικονομικές. Προκλήσεις δημογραφικές και περιβαλλοντικές”, πέρα από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τη χρηματοδότηση που τις συνόδευε, “λάβαμε την απόφαση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα, αποφασίσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί ακριβώς σε αυτές τις πόλεις ζει, σπουδάζει, εργάζεται το 75% των συμπολιτών μας και συγκεντρώνονται τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και σε αυτές τις περιοχές ο κίνδυνος της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού συμπολιτών μας τείνει να είναι μεγαλύτερος. Και η πιο μεγάλη, με όρους προϋπολογισμού και αναμενόμενων αποτελεσμάτων, στρατηγική μας είναι αυτή για την ευρύτερη αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία εκτείνεται σε οχτώ δήμους, που συμμετέχουν ενεργά και καθοριστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της, υπό τον συντονισμό της αρμόδιας ‘αστικής αρχής’, δηλαδή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης”.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μέσα από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της Περιφέρειας και των οχτώ δήμων, αναδείχτηκε ουσιαστικά ένα αποτελεσματικό σχήμα διοίκησης της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. “Έχουμε δημιουργήσει ένα συγκροτημένο ευέλικτο στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των δήμων, που όχι μόνο παρακολουθεί την εξέλιξη της στρατηγικής, αλλά μπορεί και να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά, να εξειδικεύει και να επικαιροποιεί τη στρατηγική, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και ανάλογα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα εργαλεία που διαθέτουμε. Αυτό που όλοι μαζί έχουμε καταφέρει είναι μέσα από τα δεκάδες έργα αναπλάσεων και δημιουργίας χώρων πρασίνου, να αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των τοπικών επιχειρήσεων στις γειτονιές και τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης”, τόνισε.

Πόροι 165 εκ. ευρώ – 12 δήμοι

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την είσοδο επιπλέον τεσσάρων Δήμων στο νέο πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη”, οι οποίοι έχουν τα αστικά χαρακτηριστικά, που προβλέπονται από τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ και έτσι μπορούν να συμμετέχουν και να είναι επιλέξιμοι: “Συνεχίζουμε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική μας. Στο πλαίσιο αυτό λάβαμε δύο αποφάσεις: Ήδη στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 διπλασιάζουμε τους πόρους, έχοντας πλέον εξασφαλίσει 165 εκ. ευρώ για τα έργα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, αποφασίσαμε με βάση τα κατάλληλα κριτήρια, να προχωρήσουμε σε διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής της στρατηγικής μας, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε το σύνολο της Λειτουργικής Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Και με αυτό τον τρόπο, αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης ως σύνολο των μητροπολιτικών αστικών περιοχών, αλλά ακόμα και για το Χωροταξικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η διερεύνηση για τα συγκεκριμένα όρια, συνεχίζεται με βάση όλα τα τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια και σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, η περιοχή και ο τύπος των δράσεων, των παρεμβάσεων και των έργων. Και σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινάει έχουμε βέβαια ως παρακαταθήκη, την πολλή, μεθοδική και καλή δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια… Με αυτή την παρακαταθήκη προχωράμε στην επόμενη ημέρα καλωσορίζοντας τους νέους συμμετέχοντες, τους δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι και εντάσσονται στο Πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Και είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας μαζί, δίπλα – δίπλα με όλους τους Δήμους, χτίζοντας στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, δεν θα αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, με μοναδικό στόχο την υλοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. Έργα και παρεμβάσεις με τις οποίες χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη”.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα επισήμανε στους δημάρχους ότι είναι υποχρέωσή τους να αναφέρουν ρητώς ότι τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να μην τα παρουσιάζουν σαν δικά τους έργα, “δείχνοντας” προς τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη (εκπροσωπήθηκε από αντιδήμαρχο…), ο οποίος εγκαινίασε έργα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια, χωρίς καν να την ενημερώσει για τα εγκαίνια…

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι επτά από τους οχτώ δημάρχους των δήμων που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα (εκτός του κ. Δανιηλίδη) και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφορική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης ήταν στοίχημα και έγινε πραγματικότητα. Το πρόγραμμα αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια που απαντούν σε πραγματικές προκλήσεις. Η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη έχει όραμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό και υλοποιείται η μητροπολιτικότητα στην πράξη”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε ότι η πόλη αλλάζει και το βλέπουμε όχι μόνο εμείς που ζούμε στην πόλη, αλλά τα εκατομμύρια των επισκεπτών και οι επενδυτές που έρχονται στην πόλη. Αυτή η αλλαγή, είπε ο δήμαρχος, χρειάστηκε σκληρή δουλειά. Αναφορικά μάλιστα με τις αναπλάσεις μέσω του προγράμματος, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι “αυτή τη δεκαετία η πόλη θα έχει τις υποδομές και την εικόνα ώστε οι προκαταβολές που παίρνει στην εμπιστοσύνη να είναι η πλήρης κατάθεση εμπιστοσύνης για το ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκει το ρόλο της στην περιοχή, στα Βαλκάνια στην Ευρώπη”.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι νικητές του διαγωνισμού Φωτογραφίας “Μοντέλο η πόλη μου” και παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός του τρέχοντος προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη για το έτος 2022.

Πηγή:voria.gr

Αφήστε μια απάντηση