Ο Δήμος Θερμαϊκού εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης
Στο πρόγραμμα “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” που ολοκληρώνεται συμμετείχαν μέχρι σήμερα 8 Δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη), ενώ στο νέο συμμετέχουν επιπλέον και οι Δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των Δήμων σε 12.
Για το πρόγραμμα της “Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης”, μίλησε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας: “Πριν από μερικά χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινήσαμε μία μεθοδική και φιλόδοξη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας. Προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές. Και μάλιστα, πήραμε την απόφαση να κατευθύνουμε τους διπλάσιους ευρωπαϊκούς πόρους από αυτούς που μας προέτρεπαν να αξιοποιήσουμε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα αξιοποιούμε το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 10% των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Και το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύαμε ότι μόνο έχοντας εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους που θέσαμε: Να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τους συμπολίτες μας στις πόλεις. Να ενισχύσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Να αποδώσουμε νέους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου. Να στηρίξουμε την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε αυτό το έργο υπήρχε αρκετός προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί έγκαιρα και σωστά. Γιατί είναι ένα έργο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης και ειδικότερα ήταν πρωτόγνωρο για την άσκηση στην πράξη, της Μητροπολιτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο βαθμοί, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και οχτώ Δήμους. Και μάλιστα κλήθηκαν να συνεργαστούν όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Και τώρα, που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας. Πρώτον, γιατί η ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας, μια αναγνωρισμένη, καλή, διεθνή πρακτική. Και δεύτερον και γιατί τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το Δήμο Καλαμαριάς, το Δήμο Παύλου Μελά, το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, το Δήμο Δέλτα και το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, όσο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών στην Πέλλα, στους Δήμους Βέροιας και Νάουσας στην Ημαθία, στο Δήμο Κατερίνης στην Πιερία, στο Δήμο Σερρών, οι γειτονιές και οι πόλεις μας αλλάζουν.
Αλλάζουν με 190 έργα νέων πάρκων και χώρων πρασίνου, όπως το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Αλλάζουν με τον καθαρισμό του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου του Θερμαϊκού, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής. Αλλάζουν με νέα ηλεκτρικά οχήματα και αντιρρυπαντικό απορριμματοφόρα που παραδίδουμε στους Δήμους. Με τις πράσινες σχολικές αυλές. Με νέο city-branding και καινοτόμες εφαρμογές προβολής των πόλεων. Με νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους συμπολίτες μας. Με έργα και δράσεις για την ψυχική υγεία, τη διαβίωση και την ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, την προστασία των παιδιών και των εφήβων, την απόκτηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, την επανένταξη στην αγορά εργασίας, τις καλύτερες και ταχύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, ώστε κανένας να μην μείνει μόνος του, κανένας να μην μείνει πίσω. Και με αυτό τον τρόπο η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας βελτιώνεται, οι πόλεις μας γίνονται πιο ανοιχτές και εξωστρεφείς. Γίνονται πιο φιλικές στους κατοίκους και στο περιβάλλον, με περισσότερο πράσινο και περισσότερους δημόσιους χώρους”.