Ουζμπεκιστάν: Ο “Φιλέας Φογκ” στην ωραιότερη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (ΦΩΤΟ)

Ουζμπεκιστάν: Ο “Φιλέας Φογκ” στην ωραιότερη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (ΦΩΤΟ)

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Στην ωραιότερη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ μπήκαμε απο το Κυργιστάν και ξεκινήσαμε οδικώς για την περιήγηση μας από την κοιλάδα Ferghana σταματώντας στο Andijan όπου γεννήθηκε ο Babur δισέγγονος του Ταμερλάνου που ίδρυσε την δυναστεία των Moghul στην Ινδία και στο Marghilan για να επισκεφτούμε ένα παλιό εργοστάσιο μεταξιού.Και συνεχίσαμε για την Τασκένδη σταματώντας στο Kokand σημαντικό θρησκευτικό κέντρο με 35 medressas (θρησκευτικές σχολές) εκατοντάδες τζαμιά και το παλάτι Khudoyar του τελεταίου Khan από τους 29 που βασίλεψαν ως το 1886.

Και φτάσαμε στην Τασκένδη όπου ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζει το μνημείο του θάρρους αφιερωμένο στα θύματα του σεισμού των 7,5 ρίχτερ του 1966.

Και μετά στην Σαμαρκάνδη το Σταυροδρόμι των πολιτισμών, το μονάκριβο πετράδι του δρόμου του μεταξιού, το κέντρο από το 1370 της αχανούς αυτοκρατορίας του Ταμερλάνου, την πόλη που έχει την ίδια ηλικία με την Αθήνα και την Ρώμη και είναι γεμάτη από μεγαλόπρεπα Ισλαμικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στολισμένα με τα μπλε πλακάκια.Η Σαμαρκάνδη εντυπωσίασε ακόμη και τον Μέγα Αλέξανδρο που εδώ παντρεύτηκε την Σογδιανή πριγκίπισσα Ρωξάνη.Το κέντρο της είναι ένα από τα ομορφότερα υπαίθρια μουσεία του κόσμου με την εκθαμβωτική πλατεία Registan και το τέμενος Bibi Hanoum της συζύγου του Ταμερλάνου.

Και φύγαμε για την Μπουχάρα σταματώντας στην Shakhrisabz την πόλη που γεννήθηκε ο Ταμερλάνος και όπου λέγεται ότι είναι και ο τάφος του.
Στην Μπουχάρα την θρυλική πόλη-μουσείο του δρόμου του μεταξιού παληά ως και 2000 χρόνια θαυμάσαμε τα 140 αρχιτεκτονικά μνημεία της όλα στο καφέ χρώμα της λάσπης.. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή των Σαμανιδών όταν καθιερώθηκε ως πνευματικό κέντρο όλης της Ανατολής και κορυφαίοι λόγιοι, μαθηματικοί, θεολόγοι και γιατροί συγκεντρώθηκαν εκεί.Κέντρο της είναι η πλατεία Labi Hauz απομεινάρι από το παληό σύστημα υδροδότησης και σε μία άκρη της δεσπόζει το άγαλμα του φημισμένου φιλόσοφου και παραμυθά Ναστρντίν Χότζα.Ακόμη ξεχωρίζουν το τζαμί Kalan που ορθώνεται σαν ανεμοστρόβιλος και το τζαμί με τους 4 μιναρέδες.

Εδώ θα σημειώσουμε ότι τα φημισμένα χαλιά Μπουχάρα υφαίνονται στο Τουρκμενιστάν και πήραν το όνομα τους επειδή πωλούνταν στα παζάρια της Μπουχάρα.

Και μετα την Μπουχάρα ένα άλλο θαύμα.Μία πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια η Khiva που κατά τους θρύλους ιδρύθηκε από τον Σημ τον γιο του Νώε.Η Khiva μοιάζει με μία εικόνα από μία μεσαιωνική πόλη του δρόμου του μεταξιού, που την προστάτευαν τείχη 10μ. ψηλά αλλά επίσης ήταν και το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Ανατολής.Και θαυμάσαμε τα τζαμιά με τους εντυπωσιακούς μιναρέδες με την καθαρή οβάλ γραμμή και με τους διακισμητικούς δακτυλίους και τις εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τουρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε, και αμαραγδί.

Και αφήνοντας το Ουζμπεκιστάν ξαναμπήκαμε στο Τουρκμενιστάν.

Διαβάστε τα βιβλία του Αριστείδη Λάμπρου….

Τηλ. παραγγελιών: 6976 850680