Οσο δεν υπάρχει εναλλακτική οι Ρομά θα μένουν στα Τσαϊρια

Οσο δεν υπάρχει εναλλακτική οι Ρομά θα μένουν στα Τσαϊρια

Από το μεσημέρι και μετά, εδώ στο BestCity.gr, δεχθήκαμε πάρα πολλά μηνύματα από συμπολίτες μας στον Δήμο Θερμαϊκού, αναφορικά με την υπόθεση της “αποβολής” των Ρομά από τα Τσαϊρια. Πάρα πολλοί δήλωναν… μπερδεμένοι, διαβάζοντας από τη μία την πανηγυρική ανάρτηση του δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή, στο facebook και από την άλλη το δικό μας δημοσίευμα (αλλά και πολλών άλλων ιστοσελίδων) τα οποία έκαναν λόγο για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χωρίς να μπαίνουμε σε νομικές εξειδικεύσεις, αποσαφηνίζουμε για άλλη μία φορά πως οι Ρομά προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο θέτει ως βασική προϋπόθεση για την απομάκρυνσή τους από τα Τσαϊρια, την διαθέσιμη εναλλακτική λύση γι αυτούς τους ανθρώπους. Πολύ απλά: Που θα πάνε εφόσον φύγουν από την συγκεκριμένη περιοχή;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Και όσο δεν υπάρχει ή δεν βρίσκεται ή δεν διαμορφώνεται ένας χώρος ικανός να τους υποδεχθεί, οι Ρομά θα παραμένουν στα Τσαϊρια. Οσες μέρες, όσους μήνες, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Καλές είναι οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά πολύ καλύτερες όταν μπορούν, στην πράξη, να εφαρμοστούν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η σημερινή απόφαση του Εφετείου, επί της ουσίας (για να μην τα μηδενίζουμε όλα), λίγα πράγματα προσφέρει στην εξέλιξη της υπόθεσης. Προς το παρών, απολύτως τίποτα. Οι Ρομά δεν φεύγουν. Θα είναι και αύριο (και πιθανότατα για πολύ καιρό ακόμα) στα τσαντίρια τους….

Αφήστε μια απάντηση