Οριζόντιες παρεμβάσεις για φθηνό ρεύμα σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Οριζόντιες παρεμβάσεις για φθηνό ρεύμα σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέλος στον εφιάλτη των τρελών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια.

Ο χρόνος για τις ανακοινώσεις μετρά αντίστροφα με το οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη να ανεβάζει σήμερα στο Instagram ένα ψαλίδι στέλνοντας το μήνυμα πως έρχονται μειώσεις στους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς ενώ ταυτόχρονη παρέμβαση θα υπάρχει και στη λιανική τιμή μέσα από ένα διαφοροποιημένο σχήμα επιδοτήσεων.

Στόχος είναι μέσα από τη διπλή παρέμβαση οι τιμές της λιανικής να προσγειωθούν στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα λίγο πιο πάνω δηλαδή από τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Τη νέα παρέμβαση θα χρηματοδοτήσει τόσο ο προϋπολογισμός όσο και πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατέχει την εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ιδία ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια.

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

«Διέξοδο δίνουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών, για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, για κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων, για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία», σημειώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αύριο οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης Γιάννης Χρηστάκος, οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται αύριο -εκτός απροόπτου- από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επίσπευση των μέτρων, καθώς η κοινωνία δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα ακρίβειας.

Ωστόσο, το Μαξίμου σημειώνει πως οι παρεμβάσεις θα είναι μεν ηχηρές αλλά και ρεαλιστικές.

Δείτε το ρεπορτάζ από την πρωινή εκπομπή του MEGA:

Αφήστε μια απάντηση