Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες ακόμα και να μιλούν εκτός σπιτιού
Οι νέοι νόμοι των Ταλιμπάν για τα ήθη και τις αρετές, που απαγορεύουν να ακούγεται ακόμη και η φωνή των γυναικών, ή να φαίνεται μέρος του προσώπου τους σε δημόσιους χώρους, αποτελούν ένα «ανησυχητικό όραμα» για το μέλλον του Αφγανιστάν, προειδοποίησε την Κυριακή κορυφαία αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε ότι οι νόμοι επεκτείνουν τους «ήδη απαράδεκτους περιορισμούς» στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, με «ακόμη και τον ήχο μιας γυναικείας φωνής» εκτός σπιτιού να θεωρείται ηθική παραβίαση.
Οι κυβερνήτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν εξέδωσαν την περασμένη Τετάρτη την πρώτη σειρά νόμων της χώρας για την «πρόληψη της κακίας και την προώθηση της αρετής», όπως τους αποκαλούν. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η απαίτηση για μια γυναίκα να κρύβει το πρόσωπο και το σώμα της και να μην ακούγεται η φωνή της εκτός σπιτιού.
Οι νόμοι εξουσιοδοτούν το Υπουργείο Ηθών και Αρετής να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρύθμισης της προσωπικής συμπεριφοράς και να επιβάλλει ποινές όπως προειδοποιήσεις ή συλλήψεις, εάν οι υπεύθυνοι επιβολής του ισχυριστούν ότι οι Αφγανές παραβιάζουν τους νόμους.
«Μετά από δεκαετίες πολέμου και εν μέσω μιας τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης, ο αφγανικός λαός αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από το να απειλείται ή να φυλακίζεται αν τύχει να αργήσει για την προσευχή, να κοιτάξει ένα μέλος του αντίθετου φύλου που δεν είναι μέλος της οικογένειας ή να έχει στην κατοχή του μια φωτογραφία ενός αγαπημένου του προσώπου», δήλωσε η Οτουνμπάγιεβα.
Η αποστολή δήλωσε ότι μελετά τον πρόσφατα επικυρωμένο νόμο και τις επιπτώσεις του για τους Αφγανούς, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπό του στον ΟΗΕ και σε άλλη ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι θέσεις των Ταλιμπάν
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.
Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν την Κυριακή από τον κρατικά ελεγχόμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTA, ο υπουργός ηθών και αρετών Μοχάμαντ Χαλέντ Χαναφί δήλωσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών με βάση ακατάλληλα έθιμα.
«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τον ισλαμικό νόμο και όποιος έχει παράπονο σχετικά με αυτό θα εισακουστεί», πρόσθεσε.
Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα δήλωσε πέρυσι ότι στις αφγανικές γυναίκες παρέχεται μια «άνετη και ευημερούσα» ζωή, παρά τα διατάγματα που τις αποκλείουν από πολλούς δημόσιους χώρους, την εκπαίδευση και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.
Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νόμιμων ηγετών του Αφγανιστάν είναι σχεδόν αδύνατη όσο παραμένουν οι περιορισμοί για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Αν και καμία χώρα δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν, πολλές στην περιοχή έχουν δεσμούς μαζί τους.
Την περασμένη Τετάρτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδέχθηκαν τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο πλούσιο σε πετρέλαιο αραβικό κράτος του Κόλπου.
Αξιωματούχος των ΗΑΕ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συμβάλει στην οικοδόμηση γεφυρών για να βοηθήσει τους Αφγανούς. «Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω έργων ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και την υποστήριξη προσπαθειών που εργάζονται προς την κατεύθυνση της περιφερειακής αποκλιμάκωσης και σταθερότητας».
Η Otunbayeva έχει προγραμματιστεί να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν στις 18 Σεπτεμβρίου, τρία χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν σταμάτησαν την εκπαίδευση των κοριτσιών πέραν της έκτης τάξης.