Οι… μεγάλες προσδοκίες των Χριστουγέννων (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι… μεγάλες προσδοκίες των Χριστουγέννων (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και μετά από δύο χρόνια πανδημίας όλα δείχνουν πως οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι προσδοκίες μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

«Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει», λέει ο θυμόσοφος λαός. Πολλές φορές έχει τύχει να χτίζουμε σχέδια στο μυαλό μας και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε.

Όπως εξήγησε η ψυχολόγος Μαρία Θεριανού, υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ της προσδοκίας και της ελπίδας. «Οι προσδοκίες έχουν την τάση να μας απογοητεύουν. Έχουμε στο μυαλό μας κάτι πολύ συγκεκριμένο για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητευόμαστε. Όταν έχουμε ελπίδα είμαστε πιο ευέλικτοι και έτσι μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας και να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας», δήλωσε.

Τα φετινά Χριστούγεννα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και των περιορισμών που την συνόδευαν, είναι πολύ λογικό να θέλουμε να διασκεδάσουμε και να περάσουμε στιγμές μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η σύσταση της ψυχολόγου ήταν να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απογοήτευσή μας, αλλά και να δούμε τι συμβολίζουν για εμάς οι γιορτές και πώς θα θέλαμε να τις περάσουμε.

Σε περίπτωση που οι προσδοκίες μας… πέσουν έξω, τότε μπορούμε να διαχειριστούμε τη ματαίωση μέσα από την αναγνώτιση των συναισθημάτων μας. Ακόμα, δεν θα πρέπει να απομονωθούμε και να εκφράσουμε όλα αυτά που αισθανόμαστε σε άτομα που νιώθουμε ασφάλεια.

Δείτε το θέμα από την εκπομπή “Ολα για τη ζωή μας” στο MEGA:

Αφήστε μια απάντηση