Οι βαλβίδες της καρδιάς και οι παθήσεις τους (BINTEO)
Η πολιτικός και παρουσιάστρια Νόνη Δούνια και ο καρδιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς.
Όταν μιλάμε για την υγεια της καρδιάς συνήθως μιλάμε για το έμφραγμα.
Ωστόσο η σημερινή εκπομπή θα ασχοληθεί με κάτι το οποίο είναι πολύ συχνό και αφορά πολλούς ανθρώπους και έχει να κάνει με τις παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς.
Για την βαλβιδοπάθεια μίλησε η Νόνη Δούνια.
Αυτή την λέξη την άκουσα πρώτη φορά όταν ήμουν μικρή που ασχολιόμουν με τον αθλητισμό. Οπότε κάνοντας συχνά εξετάσεις βρήκαμε ότι υπάρχει μία πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας. Η συμβουλή ήταν να μην αλλάξω τίποτα, να συνεχίσω τον αθλητισμό όμως όσο μεγάλωνα υπήρχαν περιορισμοί αναφορικά με τα βάρη που έπρεπε να σηκώνω ή πόσο έπρεπε να καταπονήσω με αερόβιο τρόπο την καρδιά μου. Όλα αυτά από τα 30 και μετά. Ήξερα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να χειρουργηθώ. Ήταν εκ γενετής αυτό», είπε αρχικά.
«Δεν μου δημιουργούσε στρες και άγχος αλλά ήξερα ότι πρέπει πάντα να παίρνω μια αντιβίωση και να προστατευθώ. Είχα μια κόπωση τα τελευταία χρόνια πριν το χειρουργείο, το οποίο το έκανα στα 48 έτη μου. Εγώ επιδιόρθωσα την βαλβίδα μου δεν την αντικατέστησα», συνέχισε η Νόνη Δούνια.
Ο κ. Χατζηγεωργίου, έδωσε την επιστημονική πλευρά του θέματος.
«Το οξύ έμφραγμα είναι πιο συνήθης πάθηση. Εν τούτοις οι βαλβιδοπάθειες είναι πιο συχνές και σε άντρες και σε γυναίκες. Η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας είναι πολύ συχνή στις γυναίκες, εμφανίζεται σε 1 στις 3, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να χειρουργηθούν. Οι βαλβίδες είναι 4, οι βαλβιδοπάθειες είναι 8. Μπορεί να υπάρχει στένωση της βαλβίδας και η ανεπάρκεια της βαλβίδας», είπε αρχικά.
Και προσέθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου: «Η βαλβιδοπάθεια είναι μία «ύπουλη» νόσος, γιατί δεν σε ειδοποιεί πως η στεφανιαία νόσος. Δεν πονάει και μπορεί να εκδηλωθεί με μία απλή κόπωση. Πολλές φορές αποδίδεται στην ηλικία αν συμβεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Το triplex καρδιάς πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται αλλά να μην το φτάνουμε στα άκρα. Μία άλλη πάθηση είναι της αορτικής βαλβίδας, και η πάθηση της τριγλώχινας βαλβίδας είναι η πιο δύσκολη. οι παθήσεις της πνευμονικής βαλβίδας είναι πιο σπάνια. η πιο συνηθισμένες είναι οι παθήσεις της αορτικής και της μιτροειδούς. Έναν υπέρηχο πρέπει να τον κάνει ένας άνθρωπος, ανάλογα με το τι έχει ή όχι. Αν δεν εντοπιστούν οι παθήσεις της βαλβίδας, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια».