ΟΑΣΘ: Σύγχρονες απολυμάνσεις στα λεωφορεία 72 της Μηχανιώνας

ΟΑΣΘ: Σύγχρονες απολυμάνσεις στα λεωφορεία 72 της Μηχανιώνας

H διοίκηση του ΟΑΣΘ επέλεξε να προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος απολύμανσης λεωφορείων με τη μέθοδο της εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας (UVC), με ειδικούς επαγγελματικούς λαμπτήρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας η οποία κάνει αυτές τις απολυμάνσεις “οι λαμπτήρες UVC χρησιμοποιούνται για δεκαετίες στην υγειονομική περίθαλψη, σε βιομηχανικές, εμπορικές και ερευνητικές εφαρμογές για τη θανάτωση βακτηριδίων ή ιών στον αέρα. Η διάρκεια της απολύμανσης είναι περίπου 10 λεπτά της ώρας για κάθε λεωφορείο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την απολύμανση δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη προετοιμασία του λεωφορείου και γίνεται χωρίς την παρουσία ανθρώπινου παράγοντα. “Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί η συσκευή στο κέντρο του λεωφορείου και να ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει απο την συσκευή ή μέσω τηλεχειριστηρίου. Μόλις ενεργοποιηθεί η συσκευή ξεκινάει η διαδικασία της απολύμανσης μέσω της ακτινοβολίας. Χάρης στην διάχυση της ακτινοβολίας ο χώρος απολυμαίνεται ολόκληρος αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μετά την απολύμανση ο χώρος είναι απ’ ευθείας έτοιμος προς χρήση. Δεν χρειάζεται αερισμό και δεν αφήνει κατάλοιπα”.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της εταιρείας “κατά τη διάρκεια της απολύμανσης λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία, τόσο του προσωπικού που διενεργεί την απολύμανση όσο και την πρόληψη τυχαίας έκθεσης προσώπων στην ακτινοβολία, είτε πρόκειται για προσωπικό του ΟΑΣΘ είτε για επιβάτες που αναμένουν να επιβιβαστούν. Επιπρόσθετα, κατά την εφαρμογή διασφαλίζεται η προστασία ορισμένων υλικών των λεωφορείων που ενδεχομένως να είναι περισσότερα ευαίσθητα στην ακτινοβολία”.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο τερματικούς σταθμούς του ΟΑΣΘ, τον Ανατολικό Σταθμό ΙΚΕΑ (στις γραμμές 2Κ, 3Κ και 72 (της Μηχανιώνας) και τον Τερματικό Σταθμό του Ευόσμου (στις γραμμές 21 και 32). Στα λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτές τις γραμμές οι απολυμάνσεις με ακτινοβολία γίνονται μία φορά σε κάθε όχημα, μεταξύ δρομολογίων, σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, γίνονται βεβαίως και οι νυχτερινές απολυμάνσεις μετά το τέλος της βάρδιας.

“Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα δίμηνο και θα το αξιολογήσουμε. Εάν κρίνουμε ότι είναι αποτελεσματικό, ότι ενισχύει την ασφάλεια των μετακινούμενων και των οδηγών μας, θα το επεκτείνουμε και στο υπόλοιπο δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών”, τονίζει ο κ. Σκόδρας.

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΗΚΕΙ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πηγή: https://www.voria.gr/article/oasth-apolimansi-ton-astikon-leoforion-me-iperiodi-aktinovolia

Αφήστε μια απάντηση