Ξεκινά η επίταξη των γιατρών-Με τα “φύλλα πορείας” στα χέρια
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιστράτευση του ιατρικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα κληθεί να στελεχώσει μονάδες Covid κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ανάγκη.
Τα πρώτα φύλλα πορείας αναμένεται να φύγουν αύριο και σε πρώτη φάση θα αφορούν ιατρικό προσωπικό που θα καλύψει κενά στις υγειονομικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Αναμένεται να επιστρατευθούν συνολικά 150 γιατροί έναντι 210 τον περασμένο Μάρτιο.
Πάντως, μέχρι στιγμής στην πρόσκληση του Υπ. Υγείας έχουν απαντήσει θετικά περίπου 20 ιατροί, αριθμός που πιστοποιεί τη χαμηλή ανταπόκριση.
Ως ακραίο παράδειγμα μάλιστα αναφέρεται από πηγές του υπ. Υγείας, ο νομός Μαγνησίας όπου από τους 43 ιδιώτες παθολόγους γιατρούς, ουδείς προσεφέρθη εθελοντικώς.
Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην επιστρατευθούν οι ίδιοι ιατροί με εκείνους περασμένου Μαρτίου και να κινηθούν σε δεξαμενή ηλικιακά νεότερων ιατρών.
M. Γκάγκα: Όχι επιπλέον μέτρα – Μπορεί να συζητηθεί τα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ
Το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων αυτή τη στιγμή απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, σε σπίτια, πάρτι όπου ένας κολλάει άλλους 25, γάμους κλπ και όσο μεγαλύτερες είναι οι ηλικίες και περισσότερος ο κόσμος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες όχι μόνο να κολλήσουν αλλά και να νοσήσουν».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε πως «όλοι οι άρρωστοι έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται αλλά κανένα σύστημα στον κόσμο δεν είναι ανεξάντλητο.
Σταθερή αλλά κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση του 4,5 μηνών βρέφους, το οποίο εισήχθη τα ξημερώματα της Κυριακής στην COVID-19 ΜΕΘ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω λοίμωξης αναπνευστικού από κορωνοϊό.
«Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας πως «από τις κλινικές μελέτες φάνηκε ότι η ανοσογονικότητα της 3ης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την 2η δόση».
Συμφωνία Pfizer για φθηνό χάπι κατά Covid σε φτωχότερες χώρες
Στο μεταξύ, μετά τη Merck, και η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες γενοσήμων να παραγάγουν το πειραματικό χάπι της κατά του κορονοϊού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε 95 φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες να το αγοράσουν.
Η παραχώρηση της πατέντας έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού και του υποστηριζόμενου από τα Ηνωμένα Έθνη, Medicine Pool Patent και, με αυτό τον τρόπο, ο Οργανισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες γενοσήμων να παραγάγουν το φάρμακο, το οποίο στη συνέχεια θα πωλούν σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Από Τετάρτη και για δέκα ημέρες τα self tests των μαθητών για την περίοδο έως τα Χριστούγεννα
Aπό αύριο, 17 Νοεμβρίου, μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται τα self tests με τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου για το διάστημα από 23 Νοεμβρίου έως τις εορτές των Χριστουγέννων.
Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν δύο συσκευασίες με συνολικά 10 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test, που το καθένα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στο σχολείο.
Πηγή: ΕΡΤ