Νέα ερώτηση ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Νέα ερώτηση ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Ερώτηση που αφορά στα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Υγείας επανακατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης ζητώντας να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Συγκεκριμένα:

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 4955/10.03.202, με θέμα “Προβλήματα στη λειτουργία του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης”, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεσή της. Η Ερώτησή μας είναι η παρακάτω:

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, στο τρίτο κύμα της πανδημίας και αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν αντιστοιχούν με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί/ στελεχωθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με τραγικές συνέπειες για το λαό, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, του οποίου η περιοχή υγειονομικής ευθύνης είναι ο Δήμος Θερμαϊκού, εξυπηρετώντας περίπου 60.000 πληθυσμό, με 24ωρη λειτουργία για τα επείγοντα περιστατικά. Να σημειωθεί δε ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, κατά συνέπεια αυξάνουν οι ανάγκες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας.

Παρόλο που στα παραπάνω προστέθηκε και η λειτουργία του ΚΥ ως εμβολιαστικού κέντρου με πρωινά και απογευματινά κρεβάτια εμβολιασμού, δεν έχει ληφθεί έως και σήμερα κανένα μέτρο ενίσχυσής του. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στο ΚΥ είναι 11 στον αριθμό, εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής. Σύμφωνα με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το ΚΥ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 25. Παράλληλα λείπουν οι ειδικότητες του γυναικολόγου, του ορθοπεδικού και του καρδιολόγου. Επιπλέον δεν υπάρχει ακτινολόγος με αποτέλεσμα οι γιατροί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις γνωματεύσεις. Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν γιατροί, εντοπίζονται προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπάρχουν ένας ψυχίατρος και ένας δερματολόγος κάθε 15 ημέρες, ενώ ο παιδίατρος πηγαίνει στο ΚΥ Μηχανιώνας από το ΚΥ Θέρμης. Η καρέκλα του οδοντιάτρου έχει χαλάσει εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο και ο οδοντίατρος σήμερα παίρνει δείγματα για τεστ κορονοϊού. Τέλος στο φυσιοθεραπευτήριο του ΚΥ εργάζεται μόλις μια φυσιοθεραπεύτρια.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι μεγάλες και το μειωμένο προσωπικό που υπηρετεί, δίνει καθημερινά με αυτοθυσία τον καλύτερο εαυτό του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μόλις πέντε νοσηλεύτριες σε κυκλικό ωράριο για το εμβολιαστικό κέντρο, τα τακτικά και τα επείγοντα ιατρεία, ενώ αντιμετωπίζουν και μεγάλες καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό.

Η έλλειψη προσωπικού έχει και άλλες συνέπειες όπως ότι η διαλογή των εισερχόμενων στο ΚΥ, γίνεται από προσωπικό το οποίο δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία, ενώ μαίες και παρασκευάστριες, καθώς και όλοι οι γιατροί απασχολούνται στο εμβολιαστικό κέντρο. Άλλη συνέπεια της έλλειψης προσωπικού εντοπίζεται και στο γεγονός ότι κάθε μήνα αναβάλλονται 600 τακτικά ραντεβού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς, ενώ δεν γίνονται και οι απαραίτητες συνταγογραφήσεις.

Η διαχρονικότητα των ελλείψεων που πηγάζουν από την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, φανερώνουν τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Απόδειξη αυτού η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κόμματός μας το 2014 (αρ. πρωτ. 7697/11.04.14) όπου σημειωνόταν: “Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών του ΚΥ είναι απαραίτητη η πρόσληψη τεσσάρων Γενικών Γιατρών, δύο Παιδιάτρων, τριών Νοσηλευτριών και ενός Κοινωνικού Λειτουργού, καθώς επίσης και επισκεπτών γιατρών των ειδικοτήτων Ψυχιάτρου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού, Δερματολόγου και Γυναικολόγου”. Ακόμα και σήμερα και σε εποχή πανδημίας, οι περισσότερες ειδικότητες που το 2014 ζητούνταν, είτε δεν υπάρχουν καθόλου στο ΚΥ είτε δεν αρκεί ο αριθμός των υπηρετούντων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

• Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών;

• Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας;».

Αφήστε μια απάντηση